top of page

Čočka na kyselo se sázeným vejcem

Množství pro 4-5 osob


Uvařit čočku není úplně sranda, když nevíte, na co si dát pozor. Předně se prý čočka nemá namáčet. Místo toho se má přivést k varu, vodu slít a opět zalít studenou vodou. Vařit bychom ji měli zásadně na mírném plameni a rozhodně se čočka nemá míchat, protože jinak budete mít z čočky spíš kaši. Také je dobré do vody před vařením přidat trochu soli. A to navzdory radám, že luštěniny se při vaření nesolí. Jen maličko. To aby se nevyplavila sůl, kterou má čočka přirozeně v sobě.



#čočka zelená vařená 900 g (cca 500 g v suchém stavu)

#petržel kořenová 1 menší kus

#mrkev 1 střední kus

#cibule 2 menší kusy

#brambory 2 střední kusy

#umeocet 6 lžic

#máslo 50 g


Čočku proberte a propláchněte ve vodě. Zalijte studenou vodou a přiveďte k varu. Vodu slijte a opět zalijte asi dvojnásobným množstvím vody. Přiveďte k varu a nechte na velmi mírném plameni pobublávat 20 minut. Čočku nemíchejte, jen občas zatřeste s hrncem.


Petržel, mrkev, cibuli i brambory oloupejte, nakrájejte na kostičky a poté na másle orestujte, až se zelenina začne přichytávat a na krajích hnědnout. Zalijte vývarem a vařte 15 minut. Stáhněte z plotny a přidejte umeocet, osolte a opepřete. Přidejte i pár lžic vařené čočky. Vše dohladka rozmixujte a smíchejte s uvařenou čočkou. V případě potřeby ještě dosolte nebo přidejte ocet.


Podávejte s kyselou okurkou a sázeným vejcem.




Comments


bottom of page