top of page

Falafel s tabbouleh salátem

Množství pro 4 osoby


Blízkovýchodní falafel a tabbouleh salát jsem připravovala s sebou na návštěvu a sklidila jsem velký úspěch. Je to skvělá volba, když chcete přinést něco originálního, lehkého a zároveň jednoduše servírovatelného. V receptech na falafel často najdete výstrahu, že se nemá používat vařená cizrna, ale pouze namočená. Takový falafel je pro mě ale téměř nestravitelný, a tak jsem si recept upravila. Cizrnu jsem uvařila, ale zato přidala naklíčené mungo. Falafel jsem také nesmažila, ale pekla v troubě potřený sezamovým olejem. Takový kompromis... Do tabbouleh salátu se ke kuskusu nepřidávají petržel a máta, ale k petrželi a mátě se přidává kuskus. Je opravdu zapotřebí použít bylinek velké množství. Petržel obsahuje velké množství vitamínu C a v tomto receptu máte možnost vytěžit z této kvality co nejvíce.



Nejdřív si připravte falafel:

#cizrna vařená 400 g

Tomuto množství odpovídá přibližně 150 g cizrny v suchém stavu. Cizrnu namočte přes noc, ale klidně i přes dvě. Jen nezapomeňte vyměnit vodu. Tu pak slijte. Cizrnu zalijte čistou vodou tak, aby přesahovala alespoň o 2 cm nad okraj a vařte v tlakovém hrnci 45 minut spolu se lžičkou majoránky. Cizrna potom tolik nenadýmá. Pokud nemáte tlakový hrnec, vařte v obyčejném hodinu a půl. Vodu rozhodně nevylévejte. Je plná bílkovin a bude se vám hodit do ostatních jídel. Cizrnu, kterou hned nespotřebujte, nasypte do krabiček a zamrazte na příště.

#mungo naklíčené 80 g

Jak doma klíčit luštěniny a semínka najdete tady.

#česnek 4 stroužky

#sůl 1,5 zarovnané lžičky

#cibule 1 kus

#římskýkmín 1 lžička

#koriandr 1 lžička

#kari koření 1 lžička

#petržel svazek

#hraška nebo jiná luštěninová mouka 4 zarovnané lžíce


Římský kmín a koriandr opražte během minutky nasucho na pánvi a rozdrťte v hmoždíři. Použijte sekáček a cizrnu nahrubo nadrťte. Přidejte koření včetně kari, hrašku, rozetřený česnek se solí, najemno nakrájenou cibuli a nasekanou petržel. Pořádně promíchejte.


Troubu předehřejte na 180° C.


Plech vystelte pečícím papírem a mokrýma rukama tvarujte placičky a dávejte je na plech. Z uvedeného množství jsem jich udělala 20. Každou placičku potřete olejem z obou stran.


Pečte v troubě, dokud falafel nezačne zlátnout zhruba 30 minut. Můžete ho samozřejmě i osmažit.


Než se vám dopeče falafel, připravte si tabbouleh:

#kuskus 150 g

#sůl lžička

#voda vroucí 250 g

#okurka salátová 1 kus

#rajčata čerstvá 250 g

Já použila tentokrát sušená.

#petržel hladkolistá velký svazek

#máta malý svazeček

#citrón šťáva z poloviny

#olivovýolej pár lžic

#salát little gem 2 kusy


Kuskus dejte do malého hrnce, osolte, zalijte vroucí vodou a přiklopte. Nechte takto stát asi 10 minut, pak načechrejte vidličkou a nechte vychladnout.


Okurku nakrájejte na kostičky, rajčatům vykrojte semínka a nakrájejte, jarnícibulku i červenou cibuli nakrájejte najemno. Bylinky nasekejte. Vše dejte do mísy a zakapejte citrónovou šťávou, olivovým olejem a opepřete.


Zeleninu smíchejte s kuskusem. Na dno servírovací misky natrhejte salát a tabbouleh dejte na něj.


Naposledy si připravte dip:

#jogurt bílý 400 g

#tahini sezamová pasta 1 lžíce

#sůl 1/4 lžičky




bottom of page