top of page

Focaccia

Množství na dvy plechy


Focacciu připravuji moc ráda. Tahle nadýchaná lahůdka chutná všem a dá se k ní připravit moře salátů nebo pomazánek. Dokonce ji můžete i naplnit. Je to prostě taková moje zaručená rychlovka v záloze, která nikdy nezklame.



#špaldovámouka hladká 900 g

Nebo můžete vyzkoušet část nahradit špaldovou celozrnnou jemně mletou moukou. Jde jen o to, kolik nadýchanosti obětujete zdravosti :-)

#sůl 3 lžičky

#voda 600 ml

#droždí na kilo mouky (42 g čerstvého)

#rozmarýn několik snítek

#sůl Maldon na posolení před pečením


Droždí rozmíchejte ve vlažné vodě, přidejte trochu mouku a nechce na teplém místě vzejít kvásek. Pak přidejte tři lžíce oleje, sůl, vodu i zbytek mouky. Několik minut hněťte a pak nechte přiklopené v míse hodinu kynout.


Na plech dejte pečící papír či fólii, pomažte olejem a vyklopte na něj těsto. Pomocí rukou od oleje těsto obejmete v prostředku, zvedněte a přeložte. Opakujte ještě 2x, a poté těsto položte opět na plech.


Nechce těsto pracovat ještě 20 minut. Bude se pomalu rozprostírat do kraje. Pomáhejte mu jen lehce, co 10 minut a to tak, že budete pomocí prstů dělat do těsta sem tam lehce důlky. Pokud se vám přitom dělají na těstě bubliny, jste na dobré cestě!


Troubu předehřejte na 220° C.


Focacciu pokapejte zbytkem oleje. Navrch dejte i lístky rozmarýnu a posolte solí Maldon.


Pečte v troubě 16 minut. Focacciu nechte vychladnout na mřížce a pak nakrájejte jako pizzu na trojúhelníčky nebo na čtverce či obdélníčky.


TIP: Pokud ji bude chtít plnit. Rozdělte toto množství těsta na 4 díly a vytvarujte na 2 plechy po 2 plackách. Z každé placky budete mít 2 kapsy (dohromady 8).






bottom of page