top of page

Jahodový džem s chia semínky

Množství na 18-20 skleniček po 250 g


Pojďte si zajamovat s jahodami! Nejpracnější je odstopkovat jahody, pak už je to šup šup. Fígl je v chia semínkách, které krásně zrosolovatí a v prášku z mořské řasy agar agar, který džem zahustí. Množství cukru si určete sami podle sladkosti jahod a nezapomeňte na sůl, která sladkost ještě víc vytáhne.


#jahody bez stopek 3500 g

#chia semínka 6 zarovnaných lžic

#sůl lžička

Sůl by neměla chybět v žádném džemu, protože vytáhne sladkou chuť a není potřeba tolik sladit. Některému druhu ovoce sůl stačí. Dělala jsem třeba báječný džem z třešní a ten opravdu nebylo potřeba jinak doslazovat. Prý to jde i s plně zralými meruňkami. To ale bohužel ještě nemám vyzkoušeno.

#agaragar prášek 8 g

#voda 200 ml


Jak sladit?

#cukr a/nebo #čekankovýsirup a/nebo #med dohromady 200 - 600 g


Sladidla přidávejte postupně a ochutnávejte. Je těžké napsat recept na džem, protože v každé rodině je hranice toho, co je akorát sladké, jinde. Na uvedené množství jsem já osobně dávala 300 g cukru a podruhé 350 g čekankového sirupu. Dalo by se sladit určitě i stévií, ale mě nesedí její chuť, která až příliš připomíná umělá sladidla.


Odstopkované jahody dejte do velkého hrnce, přidejte vanilkovou esenci a rozmixujte tyčovým mixérem (výsledek bude řidší) nebo rozmačkejte (výsledek bude hustější). Pak přidejte chia semínka a přiveďte k varu, stáhněte plamen na minimum. Přidejte vybrané sladidlo nebo jejich kombinaci a sůl a za občasného míchání nechte pobublávat asi 3 minuty.


Mezitím si rozmíchejte agar agar s vodou a také přiveďte k varu. Za stálého míchání vařte na mírném plameni 5 minut. Nakonec přidejte k jahodám a vařte společně ještě pár minut.


Ihned plňte do čistých skleniček a zavařte třeba podle tohoto návodu.


Džem bude tuhý až druhý den, nebojte.

 

Ve svých receptech se snažím používat co nejvíce biopotravin. Pokud to jde, nakupuji bez obalu. Přestože mám ve svém okolí několik biofarem, zahrad a obchůdků, které se snažím podporovat, nakupuji i v supermarketech. Někdy je z toho všeho pěkný konflikt v hlavě. Co je bio, je často balené. Co je lokální, nemusí být bio. Čerstvé bio je někdy v lepší kvalitě v supermarketech. A tak dále... Jak to řeším?


Hodně zeleniny a ovoce si vypěstuji sama, dostanu od rodiny či známých, následně zpracuji, zavařím, zamrazím nebo usuším. Na tom docela dost ujíždím a baví mě to.

bottom of page