top of page

Palak paneer s plackami čapátí

Množství pro 4 osoby


Když si objednávám jídlo v indické restauraci, v drtivé většině si nakonec vyberu palak paneer. Byla to prostě láska na první ochutnání. Kořeněný špenát se kozím sýrem a k tomu rýži nebo placky čapátí. Nevyděste se na první pohled složitě vypadajícím postupem. Přikládám totiž i návod, jak si sýr paneer připravit od začátku. Vegani ho nahradí tofu. Pokud byste si chtěli placky čapátí taky připravit sami, najdete na konci receptu návod i na ně. Zkusila jsem je udělat z žitné chlebové mouky a povedly se moc!



Příprava paneeru / sýra:

#mléko čerstvé kozí 2 l

#limetka šťáva z ní 75 ml, tj. zhruba z 2 kusů, 8 lžic


Mléko dejte do hrnce a přiveďte k varu. Jakmile se mléko začne vařit, stáhněte plamen a pomalu vlijte limetkovou šťávu. Za mírného míchání vařte na mírném plameni cca 5 minut. Mléko se začne srážet. Na konci se vytvoří malé hrudky a oddělí se syrovátka.


Připravte si plátýnko a přeceďte přes něj sýr. Pořádně z něj vymačkejte syrovátku. Pozor! Sýr je horký. Použijte fantazii. Já sýr zatěžkala miskou, do které jsem dala těžký hmoždíř :-) Sýr takto nechte odkapávat klidně hodinu. Poté ho nakrájejte na kostky nebo plátky.


Z uvedeného množství získáte zhruba 350 g paneeru. Paneer se dá koupit i hotový. Vegani mohou paneer nahradit #tofu natural.





Marináda na sýr paneer/tofu:

#kurkuma 1 lžička cca 3 g

#čili mleté 1/2 lžičky cca 1 g

#sůl 1 lžička cca 4 g

#ghí přepuštěné máslo 1 lžíce nebo #slunečnicovýolej cca 10 g


Troubu si předehřejte na 170° C. Ghí rozpusťte a smíchejte s ostatními surovinami na marinádu. Paneer nebo tofu potřete marinádou pomocí mašlovačky. Pečte v troubě 15 minut. Po upečení ihned přiklopte, aby sýr neztvrdnul.



Nyní si připravte indický špenát palak:

#špenát mražený nebo čerstvý 400 g

Pozor některé druhy mražených špenátů bývají plné vody. V tom případě ji vymačkejte.

#šalotka 1 kus

#česnek 5 stroužků

#zázvor 40 g oloupaného

#ghí přepuštěné máslo 1 vrchovatá lžíce nebo #slunečnicovýolej

#římskýkmín 1 lžička

#kurkuma 1 lžička

#čili sušené 1/2 lžičky

#garammasala 1 lžička


Šalotku si nakrájejte na kostičky. Česnek a zázvor nasekejte. Koření smíchejte do malé mističky. Pokud máte čerstvý špenát, spařte ho horkou vodou a slijte. Baby špenát nemusíte. Mražený nechte povolit a vymačkejte případně vodu.


Na hluboké pánvi rozpalte ghí. Přidejte šalotku a po chvilce i česnek a zázvor. Stáhněte plamen a restujte, dokud cibule nezesklovatí. Pak na pánev vhoďte i všechno koření, zamíchejte a přidejte špenát. Chvíli restujte a zalijte polovinou kokosového mléka. Přiklopte a duste asi 10 minut.


Na konci osolte, přidejte zbytek kokosového mléka a rozmixujte.




Podávejte s plackami čapátí. Ty si můžete připravit podle tohoto receptu:

#žitnámouka chlebová 240 g

Placky čapátí se dělají z pšeničné mouky bílé nebo celozrnné případně v kombinaci. Já jsem je zkusila udělat z žitné a povedly se moc. Pokud budete používat jinou mouku, bude potřeba upravit poměr. Každá totiž saje jinak vodu.

#voda 100 g

#ghí 1 lžíce

#sůl 2 g



Mouku smíchejte s ostatními surovinami a pomocí rukou vytvořte těsto. Nechce ho v lednici hodinu odpočinout. Těsto je mastné, tudíž by se vám nemělo lepit na vál. Pokud se to děje, lehce ho potřete olejem. Těsto rozdělte na 8 dílů a vyválejte placky zhruba 1 - 2 mm tenké.


Žitné placky upečte nasucho na pánvi na středním plameni. Na placce by se měly během chvilky udělat hnědé puchýřky. V ideálním případě by se měla placka nafukovat. Několikrát otočte. Placky přendejte na talíř a zakryjte utěrkou, aby zůstaly vláčné.


 

Nezapomeňte, že jíme očima. Vše si pěkně nandejte na talíř. Jídlo můžete nakonec ozdobit čerstvými lístky špenátu a semínky cibule nebo černým sezamem. Je možné jídlo zakápnout kokosovým mlékem nebo jogurtem. Fantazii se meze nekladou.






bottom of page