top of page

Čerstvá pasta s čerstvým pestem

Množství na 2 osoby


Co já se na koleji najedla těstovin s pestem! Tenkrát jsem kupovala bílé, pesto ve skleničce a sypala eidamem. Později jsem přešla na celozrnné. Ještě později jsem objevila kouzlo dobrých sýrů a už si vybírala i v nich. O další rok či dva jsem propadla bio a všechno muselo mít etiketu se zelenou zebrou či lístečkem. No a dneska si pastu často uválím, pesto si udělám čerstvé a sypu parmazánem. Vše samozřejmě taky bio, vajíčka od vlastních slepiček ;-) Kdo by to byl tenkrát řekl, že?



Zde je několik variant na pastu, které mám vyzkoušené:

#špaldovámouka hladká 200 g (na fotce)

nebo

#špaldovámouka hladká 100 g a #špaldovámouka jemně mletá celozrnná 100 g

nebo

#špaldovámouka jemně mletá celozrnná 100 g a #hraška na zahuštění 100 g

nebo

#špaldovámouka hladká 50 g, #špaldovámouka jemně mletá celozrnná 50 g a #hraška na zahuštění 100 g


#vejce 2 větší kusy (případně 2 menší + žloutek)

3/4 mouky a vejce smíchejte dohromady a vypracujte hladké těsto. Vyválejte na 1 mm tenký plát. Na podsypání použijte zbytek mouky. Každá mouky trochu jinak saje. Proto mějte další ještě po ruce a případně ještě podsypte.


Čerstvé pesto připravte tak, že rozmixujete tyto suroviny:

#bazalka čerstvá svazek (cca 30 g)

#česnek 3 stroužky

sůl


Těstoviny nakrájejte na široké nudle. Jakmile budete mít všechny, proházejte je s trochou mouky, aby se vám neslepily a dejte vařit větší množství osolené vody. Těstoviny vařte pár minut tak, aby byly na skus.


Těstoviny ihned promíchejte s pestem a podávejte s hoblinami #parmazánu.




A jak na zelenou pastu?

Pokud si chcete připravit pastou zelenou - tedy obohacenou nějakými listy - pak je přidejte k vejcím a rozmixujte a až pak smíchejte s moukou.


Skvěle se na to hodí špenát až už ten klasický nebo kavkazský, plané bylinky jako je bršlice, medvědí česnek nebo kopřiva. Víc se o planých bylinkách můžete dozvědět v tomto článku.


Přidáte-li bylinky, musíte trochu upravit poměry, ale to zvládnete lehce. Prostě to musíte zkusit. Obecně přidávám na 4 vejce plnou hrst bylinek.


A podívejte, jak pěkně to potom vypadá na talíři!



Odkaz na aktuální kurzy vaření

E-shop s háčkovanými šátky a náušnicemi šitými z korálků.

bottom of page