top of page

Pravé kakao

Asi už jste si všimli, že mám moc ráda kakao. Je to od té doby, co jsem poznala to od KusKakaa. Stalo se součástí mých malých rituálů. Proč mu neříkám rituální nebo ceremoniální ale pravé kakao? Dočtete se níže.


Hodně se mě ptáte jaké druhy piji i na tipy, jak si kakao připravit a s jakým rostlinným nápojem ho zkombinovat. To všechno také najdete v příspěvku.



Mangový salát s červenou cibulí, koriandrem, čili, arašídy a granátovým jablkem

Nutno přiznat, že nejsem v tomto ohledu zcela objektivní. Veronika s Pepou z KusKakaa jsou moji kamarádi, nicméně jsem pár pravých kakaí ochutnala a žádná jiná mi prostě tak nechutnala tolik. Na konci příspěvku jsem přidala rozhovor, který jsem s nimi dělala pro Pravý domácí časopis. V něm se o nich a jejich cestě ke kakau dozvíte víc.


Na jejich kakau se mi líbí, že si můžu vybrat z mnoha druhů a každé je jiné. Často se stává, že mám dlouhou dobu oblíbené jedno a pak přejdu na další, protože ho chci ochutnat a na chvíli u něj taky zůstanu. Běžně mám doma 3 - 4 druhy a ty různě střídám.


Proč říkám pravé kakao a ne ceremoniální nebo rituální?


Protože jde skutečně o pravé kakao. Je samozřejmě vhodné i pro rituály a ceremonie, ale moje motivace k tomu, abych si ho dala je - vedle toho, že mi skutečně chutná a je velmi zdravé - že si prostě na nic nehraje. Je takové, jak ho příroda vymyslela, je to celý kakaový bob:


  • nic v něm není přidáno: cukr, ochucovadla a další látky jako je to u těch instantních

  • nic z něj není ani odebráno: jako kakaové máslo, které se běžně odebere a vznikne tak kakaový prášek, který jsme si zvykli nazývat kakaem


Každá příprava kakaa je vlastně tak trochu ceremonie. Není potřeba mít speciální dovednosti. Kakao není předurčeno jen vyvoleným. Alespoň tak to vidím já. A jsem přesvědčena, že kdyby nám mohla naše planeta (chcete-li matka Země) něco o kakau povědět, neřekne: "Tohle je hodně speciální. Bacha na to! Musíte projít kurzem na to, abyste to mohli pít. Nebo si najděte někoho, kdo vám ho pokaždé připraví a musí u toho hrát hudba, doutnat bílá šalvěj a vy musíte mít dlouhé červené šaty..."


Teď si z toho dělám trochu srandu. Kakaové ceremonie nejsou sami o sobě špatné. Je skvělé se sejít a při hudbě, s doutnající šalvějí a v červených šatech pít kakao a tančit. Fakt! Zažila jsem to.


Ve skutečnosti jsem se ale setkala s pár dotazy typu: A můžu to pít jen tak? Jak musí vypadat kakaová ceremonie? Nijak! Osobně mám k potravinám přístup všeho s mírou. Můj jídelníček není založený na pár surovinách, ale snažím se ho mít velmi pestrý. Kakao do toho skvěle zapadá. Mám respekt a úctu před každou surovinou, která se mi dostane do kuchyni. Snažím se neplýtvat, připravovat jídlo s mírou, jídlo nevyhazovat a kupovat pokud možno to nejkvalitnější. To platí i o kakau.


Kakao vs. káva


Kakaem jsem do velké míry nahradila kávu, která mi nedělá úplně dobře na spaní. Když ke mě někdo přijde na návštěvu, už se většinou ke kávě ani nedostaneme, protože kakao je má první nabídka.


Kamarádi si ze mě jednou dokonce vystřelili, když se vsadili, za jak dlouho po příchodu mezi ně na chalupě kakao nabídnu. Vyhrál ten, kdo si vsadil nejnižší čas. Do minuty...



Hezky to shrnul můj kamarád Vráťa: "Účinky a způsob konzumace jsou oproti kávě rozdíl jako shot vodky vs. sklenka 12leté whisky, navíc malinko delší příprava dává člověku prostor si uvědomit, co dělá."


A to je přesně ono! Dnes je vzácnost jen tak pár minut být. Kakao je můj způsob relaxu během dne, uvědomění si přítomného okamžiku. Být jen s tím, s kým si kakao vychutnávám. Zavírám oči, když ho piji... Hledám v něm nové chutě a vůně. Myslím na Veroniku a Pepu, jak asi na právě tohle kakao, které piji, přišli.



 

Jaké je moje doporučení pro výběr?


Za sebe bych na začátek vybrala nějaké, které bude chuťově podobné tomu, co znáte z dětství a to je za mě jednoznačně kakao z Mexika vzácné odrůdy Criollo Blanco. Cítím v něm oříšky s jemným květinovým ocáskem.


Chuťově podobné jen s lehoučce citrusovou stopou je kakao z Peru odrůdy Piura Blanco. Tohle kakao je dokonalá kombinace všech chutí, které můžete v kakau cítit a zároveň si ponechává neuvěřitelnou lehkost. Je jak pohlazení.


Pokud chcete vyzkoušet zemitější a intenzivnější kakao, které bude chutnat výrazně po ořeších, pak doporučuji kakao z Guatemaly odrůdy Criollo pražené na ohni. Na tomhle kakau jsem začínala a po pár šálcích jsem si dokonce objednala celý blok, protože jsem si ho chtěla sama krájet z velkého kusu. Je to zážitek!


Ochutnala jsem všechna kakaa, která Veronika s Josefem nabízí, každé je jiné, takže pokud rádi porovnáváte a hledáte to nejlepší přímo pro vás, jděte do jejich ochutnávkových sad, kde dostanete různé druhy v menších gramážích a můžete objevit rozdíly mezi nimi.


Taky se mi dost líbí kombinace kakaa s medicinálními houbami, které mají kromě zdravotních benefitů samotného pravého kakaa i ty z hub. Na chuti to nepoznáte, což je skvělé. Prostě takové normální houbové kakao :-) Na e-shopu hledejte pod názvem Elixír.


Všechny kakaa seženete na jejich e-shopu:


Hurááá. Máte doma kakao! A teď v čem si ho připravit.


  • Jistojistě máte všechno doma. Není potřeba mít nic extrovního. Vystačíte si s metličkou a malým rendlíčkem.

  • Co k lahodnosti celého nápoje výrazně přispěje je mixér nebo šlehač. Jakýkoliv! Já mám doma dělo v podobě mixéru Vitamix, ale to neznamená, že je to nutnost. Používám ho na spoustu věcí, takže jsem v něm zkusila i kakao a je to tedy pak extra krém! Pokud ale máte ruční napěňovač mléka z IKEA nebo jen nějaký mixér na smoothie či ruční šlehač, rozhodně vyzkoušejte.


Jaký mám postup?


  • Dávkování najdete na obale každého kakaa. Já dávám na 150 ml 15 g.

  • Kakao nakrájejte. Pokud máte výkonný mixér, ani nemusíte. Ten můj má navíc program "polévka", který vše i zahřeje, takže vynechávám následující krok.

  • Zalijte horkým rostlinným nápojem a/nebo vodou (níže najdete moje tipy na oblíbené značky) a nechce chvíli (minutu) rozpustit.

  • Vyšlehejte nebo rozmixujte.

  • Vychutnejte si ho pokud možno co nejvíce v klidu a někým koho máte rádi - klidně se sebou samým.


  • Je-li horké léto, přidejte led.

  • Máte-li rádi koření, můžete ho přidat při přípravě před mixováním/šleháním. Doporučuji mletý kardamom.


S vodou nebo rostlinným nápojem?


Já osobně mám ráda kakao s rostlinným nápojem. Mám ráda tu jemnost, kterou díky tomu kakao získá. Klidně ale vyzkoušejte kakao jen s vodou nebo v různých poměrech voda / rostlinný nápoj. Co se obecně nedoporučuje je kravské mléko, které není kompatibilní s tím, abyste z kakaa dostali maximum zdravotních benefitů - hlavně antioxidantů.


Pokud by vás zajímalo přečíst si víc o tom, jak je kakao zdravé, podívejte se na web KusKakaa.



Všechny uvedené nápoje jsou z označením BARISTA. Vyhýbám se sójovému, které je za mě velmi těžce stravitelné. Nejlepší je ovesné díky neutrální chuti. Navíc máte pak pocit, že je výsledný nápoj lehoučce sladký. Cenově se pohybují od 40 do 80,- Kč.


  • OATLY / oves: Mám ho vedle skvělé chuti ráda i tak nějak ze sentimentu. Je tu na trhu už hrozitánsky dlouho. Kromě toho jsou dost vtipní. Někdy si přečtěte ty jejich etikety. Většina mnou doporučovaných rostlinných nápojů pochází ze severu. Umějí to tam. Je to tradice. Třeba v Dánsku měli ovesný nápoj do kávy úplně ve všech kavárnách, kde jsme byli.

  • IKEA / oves: Překvapení, co? Dělají skvělého baristu. Švědsko. no! Navíc cenově přijatelný.

  • ŽIVINA / oves: je česká firma, které se ovesný barista také povedl. Nedávno vylepšili obal. Cenově dražší.

  • MINOR FIGURE / BIO / oves: je z Anglie a je taky skvělé. Moc ho nekupuji, protože na něj málokde narazím, ale když ho mají v kavárně ke kávě, tak plesám.

  • REBEL KITCHEN / BIO / oves & kokos: Je kombinace ovsa a kokosu.

  • HARVEST MOON / BIO / kokos & rýže & kešu: Obě poslední varianty jsou trošku exotičtější kombinace a mám je ráda na ledovou variantu kakaa s ledem.

  • DM / BIO / oves: Asi nejlevnější varianta, která už není taková pecka, ale je taky moc dobrá.

 

Tak a na závěr slibovaný rozhovor s Veronikou a Josefem pro Pravý domácí časopis. Celé číslo nebo předplatné si můžete objednat tady.

Veroniku a její projekt KusKakaa, který tvoří se svým partnerem Josefem, jsem poznala před pár lety. Dlouho jsem ho měla ve škatulce: nějaký spešl kakao, asi nic pro mě. O kakau se ale mluví čím dál tím víc. Moje sociální bublina se jen hemží kakaovými ceremoniemi a tím, že kakao je superfood zítřků. Jakmile jsem pochopila, že mám na dosah skutečný poklad, zkusila jsem ho. Je fakt, že když k tomu máte výklad od někoho, kdo vám kakao doveze přímo od farmáře a vybere to nejlepší, polovina úspěchu je zaručena. A tak se stalo kakao součástí mých každodenních kakaových rituálů. Je to něco, čím se odměňuji a vyživuji. A protože o dobré věci by se měl člověk podělit, čtete si o kakau a příběhu KusKakaa právě teď i vy.


Veroniko, líbí se mi, že o sobě s Josefem mluvíte jako o mostu mezi farmáři, kteří pěstují kakao a Českou republikou. Když zůstanu u takového přirovnání, kdy byl mostu položen základní kámen?


Veronika: Bylo to asi před šesti lety v Guatemale přímo u farmáře. Ochutnali jsme tam tehdy kakao, které nás naprosto uchvátilo svou plnou, příjemně hořkou chutí. Věděli jsme, že takové kakao u nás neseženeme, a tak jsme jím naplnili batohy po okraj a nosili na zádech dalších pár týdnů, abychom si ho přivezli domů. Navštívili jsme tehdy i jezero Lago de Atitlan a dozvěděli jsme se o kakaových ceremoniích.


Myslím, že spoustu čtenářů už o kakaových ceremoniích slyšela. Méně jich bude ale asi vědět, co to vlastně znamená.


Veronika: Kakaová ceremonie nebo rituál vychází z tradic dávných Mayů, kteří žili v na území dnešního Mexika a Střední Ameriky. Kakao pro ně byla posvátná rostlina a používali ho k oslavám a rituálům po staletí. Kakaová ceremonie, jak ji známe dnes, je však spíše novodobý pojem. Zcela přesnou podobu té původní tedy neznáme. Kakaové ceremonie prováděné mimo Střední Ameriku se přirozeně vyvíjí a adaptují na jazyk současné spirituality. Moderní kakaová ceremonie není spojena s konkrétní vírou či náboženstvím. Je to spirituální zkušenost zahrnující naše tělo, mysl, srdce a vše, co nás přesahuje, ať už to nazýváme Bůh, příroda, Universum … to velké neznámo. Provádí se samostatně, a nebo v propojení s dalšími seberozvojovými cestami. S jógou, spontánním tancem, dechovými technikami nebo zpíváním a prací s hlasem. Pestrost podob, které kakaová ceremonie v poslední době má, je podle nás důkazem síly jejího odkazu.


Co to tedy znamená pojem ceremoniální kakao?


Veronika: Tento pojem se vžil, používáme ho i my, klidně ale lze použít i pojem čisté, pravé nebo rituální kakao. Často se také mluví o medicíně kakaa. Stále jde o čistou kakaovou pastu, z transparentních zdrojů a pečlivě zpracovaných kakaových bobů, ve které je zachován plný potenciál cenných látek. Není do ní nic přidáno ani nic odebráno. Pokud se řekne kakao, většina z nás si vybaví chuť kakaa připraveného z kakaového prášku. To ale není všechno, co nám kakaové boby nabízí. Jsou totiž složeny z poloviny z kakaového másla. Aby vznikl kakaový prášek, kakaové máslo se odebere. Čisté, pravé, ceremoniální kakao obsahuje 100% kakaovou hmotu z vysoce kvalitních výběrových bobů. A v tom je obrovský rozdíl nejen v chuti.

Josef: Pro nás je důležité, že u kakaa, které dovážíme, víme původ, známe farmáře, podmínky pěstování i způsob zpracování. Můžeme se za něj postavit, protože jsme osobně byli u celého procesu. Moc nás baví cestovat po světě. To, že jsme se díky tomu dostali na malé kakaové farmy a propadli kakau, dalo vzniknout projektu KusKakaa.

Veronika: Propojovat lidi tady s plodem džungle - kakaem - z různých koutů světa v maximální možné kvalitě a zprostředkovat jim tradici jiných kultur tak, aby ji mohli zažívat i v rámci svých zastavení a možná k nim díky tomu přispěli, je náš záměr.


Z kolika zemí vlastně kakao dovážíte?


Veronika: V tuto chvíli máme kakao z Guatemaly, Kostariky, Peru, Filipín a Mexika. Všechny farmy jsme navštívili. Nabídku budeme ale brzy rozšiřovat, protože z letošní cesty do Amazonie jsme přivezli dvě nová kakaa. Možná vás překvapí, kde všude se kakao pěstuje. Ochutnali jsme kakao i v Indii, Thajsku, na Jamajce. Každé chutná jinak, protože chuť se odvíjí od odrůdy, půdy, nadmořské výšky a v neposlední řadě zpracování: fermentace a pražení. Proto nás baví nabízet kakao přímo od producentů, vyrobené na místě. Každé má pak nezaměnitelný podpis a je výsledkem všech těchto vrstev. Zajímavostí je, že kakaový lusk a boby přebírají chutě a vůně od okolních stromů. To jsme s úžasem zjistili na farmě v Mexiku, kde roste kakao spolu s kokosovými palmami. Čerstvý lusk skutečně chutnal po kokosu!

Josef: Je to neuvěřitelná alchymie! Proto si myslíme, že je škoda nezkusit, jak kakao skutečně chutná. Alkalizovaný kakaový prášek s chutí pravého kakaa nemá moc společného. Uvědomuje si to už spousta lidí.


Ve spojení s kakaem často mluvíte o benefitech pro naše zdraví? Jak se třeba liší pití kakaa od pití kávy?


Veronika: Kakao v této čisté podobě se řadí mezi superpotraviny, pro vysoký obsah antioxidantů, minerálů. Zajímavé je, že kakao stimuluje, dodává nám energii, a zároveň uklidňuje, harmonizuje. Cítíme se po něm relaxovaní. Kakao nemusí být jen součástí kakaových rituálů. Stále více lidí pije kakao jako alternativu kávy. Theobromin, který je zodpovědný za povzbuzující účinky kakaa, je takový klidnější bratranec kofeinu. Na rozdíl od kofeinu má déle trvající a jemnější efekt, bez prudkého vrcholu a poklesu. Na energetické úrovni kakao otevírá srdce a prohlubuje pocity vděčnosti, lásky, blaženosti. Kakao má pozitivní vliv na naši náladu a dostává nás do tvořivého “flow”.


Spontánní tanec a kakao. Jde to z vašeho pohledu dohromady?


Veronika: Propojení transformační síly tance a medicíny kakaa je pro mě něco tak přirozeného, jako je třeba praktikování jógy. Provázím workshopy spontánního tance přes 12 let. Letos nám bylo velkou ctí, že nás organizátoři festivalu Colours of Ostrava pozvali na novou Cacao Stage, kde jsem měla možnost obě mé vášně: tanec a kakao propojit. Každý festivalový den jsme tuto stage otevírali kakaovým rituálem a zprostředkovávali hluboký taneční zážitek podpořený naším kakaem i lidem, kteří se s tím setkali poprvé. Bylo to hodně silné, a máme radost, že podávání svého kakaa na festivalu “požehnal” i sám guatemalský farmář, který kakao vypěstoval. I on vidí ve spojení spontánního tance a kakaa velký potenciál.


Teď se možná vrátíme k ryze praktickým otázkám, které v tuto chvíli možná napadají většinu čtenářů. Jak si doma z vašeho kakaa připravit kakaový nápoj?


Veronika: Budete potřebovat kakao, horkou vodu a záměr. Takhle začíná můj osobní recept na kakaový nápoj z ceremoniálního kakaa. Každý jsme jinak citlivý, ale obecně doporučujeme na 150 ml šálek 15 - 25 g kakaa. Jestli ho rozmícháte v horké vodě nebo si dopřejete horké rostlinné mléko či kombinaci obého, je čistě na vás a vaší chuti. Aby byl nápoj krásně krémový a rozvinuly se všechny chutě kakaa, je důležité ho našlehat. Dobré našlehání a bohatá pěna při přípravě kakaa byla velmi důležitá už pro dávné Maye a Aztéky, kteří pěny dosahovali dlouhým přeléváním kakaa z šálku do šálku. Použijete-li metličku, mixér nebo budete-li nápoj přelévat z šálku do šálku, je vaše volba. Ta poslední ingredience - záměr - je stejně důležitá jako kakao. Nechte kakao vnést vám do života díky jeho vědomému pití další kvalitu, ať už je jakákoliv. Jak nám řekl farmář Laurent z Guatemaly, od kterého kakao dovážíme: ”Kakao má přinášet především radost.”


KAKAOVÁ HMOTA vzniká rozemletím celých KAKAOVÝCH BOBŮ

KAKAOVÉ BOBY jsou tvořeny zhruba z poloviny KAKAOVÝM MÁSLEM

KAKAOVÝ PRÁŠEK nejsou rozemleté kakaové boby, jak se mnoho lidí domnívá. Vzniká oddělením KAKAOVÉHO MÁSLA z KAKAOVÉ HMOTY

KUSKAKAA = 100% KAKAOVÁ HMOTA


Odkaz na aktuální kurzy vaření

E-shop s háčkovanými šátky a náušnicemi šitými z korálků.

bottom of page