top of page

Pohankový salát s rajčaty a fetou

Množství pro 2 osoby


Sklizeň rajčat letos stále nekončí. Tahle kombinace s pohankou a ovčí fetou je naprosto božská a je to skvělý vstup do pohankového světa pro začátečníky.


Možná nevíte, že pohanku můžete sehnat tmavou a světlou. V obchodech vybírejte vždy tu světlou. Je loupaná mechanicky za studena, což je vzhledem k prospěšným látkám v ní obsažených daleko šetrnější způsob. Tmavá se loupe pomocí pražení. Má daleko intenzivnější aroma, je více hořká a na živiny je naopak chudší.




#pohanka kroupy namočená/uvařená 400 g (cca 150 g v suchém stavu)

V obchodech vybírejte vždy světlou pohanku. Ta se totiž loupe mechanicky za studena, což je vzhledem k prospěšným látkám v ní obsažených daleko šetrnější způsob. Tmavá se loupe pomocí pražení.

#rajčata cherry nebo divoká hrst

#dýňovýolej 4 lžíce

Při výběru dýňového oleje v obchodě sáhněte po tom, který má tmavě zelenou barvu. Je opravdu lahodný a skvěle vaše saláty/jídla dochutí. Většinou nese označení štýrský.

#feta sýr 200 g


Pohanku propláchněte ve studené vodě. Do hrnce dejte pohanku a 1,5 násobné množství vody. Nepoužívejte vody více, pohanka by se neměla slévat, abyste nepřišli o cenný rutin, který obsahuje. Vařte ji přiklopenou 2 minuty a pak nechte pod pokličkou ještě 30 minut dojít. Až potom ji načechrejte vidličkou.


Pokud nechcete pohanku vařit, stačí je v 1,5 násobném množství vody namočit na pár hodin.


Jarní cibulku nakrájejte, fetu rozdrobte, cherry rajčata rozpulte, divoká nechte tak. Vždy si dejte 1/4 stranou navrch na ozdobu. Zbytek smíchejte s pohankou, dochuťte oleje a osolte.


Ozdobte a zeleninou a fetou, kterou jste si dali stranou a podávejte jako samostatný salát nebo jako přílohu.





Comments


bottom of page