top of page

Obyčejné rohlíky


Množství na 8-12 rohlíků


Pokud chcete upéct obyčejné rohlíky jako z obchodu, pak by vás mohl tento recept uspokojit. Druhou várku jsem zadělávala vzápětí ;-)

#pšeničnámouka hladká 125 g

#med nebo #cukr 1 lžička

#droždí čerstvé 1/2 kostky (cca 20 g)

#voda vlažná 100 ml


Všechny 4 suroviny výše uvedené smíchejte v míse, překryjte a nechte vzejít kvásek (zhruba 15 minut).


#med nebo #cukr 1 lžička

#sůl 8 g

#voda vlažná 140 ml

#pšeničnámouka hladká 360 g


Všechny tyto další suroviny přidejte do mísy k nakynutému kvásku. Důkladně zapracujete, až vznikne hladké a vláčné těsto. Měli byste těsto hníst alespoň 5 minut. Poté těsto opět přikryjte a nechte ho 30 minut kynout na teplém místě.


Připravte si vál. Pokud bude těsto důkladně propracované, nemusíte vál ani moučnit. Stačí ho jen potřít olejem. Namažte si ruce olejem a vyndejte těsto na vál. Rozdělte ho na 8 - 12 stejně velkých dílků. Každý dlaněmi zmáčkněte na placku a pomocí válečku vyválejte trojúhelník (samozřejmě nemusí být přesné). Poté trojúhelník zarolujte od jedné hrany ke špičce. Rohlíky přendejte na 2 plechy vystlané pečícím papírem a nechte ještě zhruba 30 minut dokynout. Špička se pokládá na plech dolů, aby se rohlík při pečení nerozmotal.


Zapněte troubu na 210° C.


Poté potřete rozšlehaným vejcem a posypte mákem, kmínem nebo sezamem případně ještě posolte hrubou solí. Namočte si ruce a na plech okolo rohlíků nakapejte trochu vody.


Pečte 13 minut a pak nechte vychladnout na mřížce.


TIPY: Pokud chcete mít rohlíky částečně z celozrnné mouky, můžete libovolnou část bílé nahradit pšeničnou celozrnnou jemně mletou nebo špaldovou celozrnnou jemně mletou moukou. Rohlíky fungují i z čistě celozrnné mouky, jen nejsou tak nadýchané.


Těsto lze nechat kynout i v lednici přes noc (vyzkoušeno). V tom případě večer smíchejte hned vše a důkladně zamíchejte. Druhý den ráno těsto vyndejte z lednice a pokračujte podle návodu.

 

Ve svých receptech se snažím používat co nejvíce biopotravin. Pokud to jde, nakupuji bez obalu. Přestože mám ve svém okolí několik biofarem, zahrad a obchůdků, které se snažím podporovat, nakupuji i v supermarketech. Někdy je z toho všeho pěkný konflikt v hlavě. Co je bio, je často balené. Co je lokální, nemusí být bio. Čerstvé bio je někdy v lepší kvalitě v supermarketech. A tak dále... Jak to řeším?


Hodně zeleniny a ovoce si vypěstuji sama, dostanu od rodiny či známých, následně zpracuji, zavařím, zamrazím nebo usuším. Na tom docela dost ujíždím a baví mě to.

Comments


bottom of page