top of page

Jak sušit šípky


Je čas na šípky! Pokud jste už vyzkoušeli šípkový macerát i sirup, zbývá si šípky ještě nasušit na čaj. Nejlepší čas je s posledními teplými dny babího léta koncem září nebo začátkem října těsně před prvními mrazíky.


Abyste nepřišli o barvu a všechno cenné v nich - hlavně vitamín C, sušte je v sušičce při nízké teplotě.


Jak na sušení šípků?

Množství šípků si určete podle velikosti sušičky. Sušení šípků zabere spoustu času, tak ať využijete sušičku na maximum.


Vybírejte pouze sytě červené, nepoškozené a tvrdé šípky. Já sbírám šípky na zahradě a už je nemyji. Umýt je samozřejmě můžete a pak je nechte okapat a uschnout. Zbytečně je nesušte utěrkou. Z té se na ně může dostat nakonec víc nečistot a bakterií, než kdybyste je neumyli.


Rozprostřete šípky v jedné vrstvě na plata sušičky a dejte sušit při teplotě 45 - 50° C. Čím nižší teplota, tím lépe. Při 45° C to zabere klidně i 2 dny.


Správně usušené plody sice trochu ztmavnou, ale zachovají si červenou barvu. Když jeden zkusíte vzít do dlaně, praská.


Po usušení je nechte úplně vychladnout. Skladujte v uzavíratelné nádobě. Vydrží vám takhle celý rok!


Pokud nemáte sušičku, sušte na co nejnižší teplotu v troubě. Čas musíte hlídat a šípky zkoušet. Čím vyšší teplota, tím více šípky ztratí barvu i vitamín C.



Kdybyste je sušili na topení nebo na slunci, šípky téměř zčernají.


Trochu ekonomiky

Počítala jsem dokonce, kolik vyšlo zhruba kilo usušených šípků na energiích. Vyšlo to na 140,- Kč. Sušila jsem 2 dny při teplotě 45° C. Z takového množství budu mít na několik konvic čaje týdně po celou zimu.


Jak na čaj?

4 polévkové lžíce sušených šípků rozdrťte a zalijte 1 l vroucí vody. Nechte přiklopené louhovat čtvrt hodiny, poté slijte. Dosladit můžete ideálně medem.







TIP: V úvodu najdete návod, jak si připravíte macerát z čerstvých šípků. Udělat si ho můžete ale i ze sušených.





bottom of page