top of page

Domácí tortily

Množství na 10 malých tortil / jako příloha pro 5 osob


Tortily z kukuřičné mouky hari masa nebo masa harina. Je to mouka z kukuřice, která je speciálně upravená nixtamalizací. To zjednodušeně znamená, že se kukuřice vaří spolu s vápnem. Výsledná mouka je pak lépe vstřebatelná a také výživnější.



#kukuřičnámouka hari masa 250 g

#voda 200 ml

#sůl 2 lžičky


Vše míchejte tak dlouho, dokud nebude těsto krásně hladké a vláčné. Těsto rozdělte na stejně velké díly (každý zhruba 50 g) a vytvarujte kuličky. Dejte do plastové krabičky, přikryjte vlhkou utěrkou, zavřete a nechce přes noc v lednici. 


A jdeme tvarovat! Já mám doma lis na tortily, ale lehce je vyválíte i pomocí válečku. Těsto je potřeba dát mezi dvě potravinářské fólie/pečící papír. Tortila by měla být tenká maximálně 4 mm. Z uvedené hmotnosti a takovéto tloušťky připravíte tortily 15 cm v průměru.


Tortily opékejte nasucho na pánvi nebo na hladkém kontaktním grilu, zkoušela jsem i palačinkovač na nejvyšší stupeň. Také skvěle funguje. 


Na co je potřeba si dávat pozor


  1. Těsto rychle vysychá / nemělo by zůstat odkryté.

  2. Hotové tortily ihned po sundání z plotny zakryjte utěrkou, zapaří se a zůstanou vláčné.


A k čemu je servírovat? Třeba k chilli sin carne.


Když vám tortily zbydou, nakrájejte je na trojúhelníčky, dejte do zapékací mísy, posypejte strouhaným čedarem a nakládanými jalepeños, zapečte v troubě a NACHOS jsou na světě!


TIP: Tortil si můžete udělat více a zamrazit si je na příště. Pořádně je ale zabalte do fólie.


Odkaz na aktuální kurzy vaření

E-shop s háčkovanými šátky a náušnicemi šitými z korálků.

Comments


bottom of page