top of page

Bibimbap s kimči a vejci

Množství pro 2 osoby


Bibimbap? Korejského národní jídlo! Ve vegetariánské verzi jsem si ho připravila jako misku s rýží, zeleninou a vajíčkem navrch. Neměla by chybět ani pálivá složka, tu mi doplňuje domácí kimči, bez kterého se snad neobjede žádné jídlo z této země a chilli pasta.


#rýže 200 g v suchém stavu


Rýži můžete uvařit podle tohoto návodu. Já si tentokrát vybrala rýži černou, ale sáhněte po té, kterou máte oblíbenou vy a na kterou máte zrovna chuť. Tento recept počítá s větším množstvím rýže na osobu ( 100 namísto 70 g).


ZASTŘENÁ VEJCE

#vejce 4 kusy


Správně by se měla na bibimbap dávat volská oka, ale kdo určil, co je správně!? Já mám radši zastřená. Je s nimi méně práce a jsou hned! Jak je dělám? Dám do rendlíku vařit osolenou vodu. Vejce si vyklepnu do hrnečku. Všechny 4 kusy do jednoho. Připravuji je naráz. Jakmile se voda začne vařit, roztočím ji lžící do víru a vliji do ní vejce. Nechám je na mírném plameni vařit 2 minuty. Nastavím si minutu, abych byla přesná. Žádný další fígl nemám. Pak je z vody opatrně vyndám děravou lžíci nebo pomocí sítka.


OZDOBA NAVRCH

#mrkev 1 větší kus

#pakchoi zelí 2 stvoly

#sezamovýolej z praženého sezamu 4 lžíce

#sójováomáčka tamari 4 lžíce

#čilipasta gochujang 1 zarovnaná lžíce


Všechnu zeleninu nakrájejte na zhruba stejně velké kousky a orestujte ji na oleji dokud nebude na skus. Na pánev dejte první mrkev, bude jí to trvat déle.


Dochuťte pastou gochujang a tamari sójovou omáčkou případně ještě dosolte. Na pánvi zeleninu smíchejte s uvařenou rýží.


Původní recept počítá s tím, že si zeleninou smícháte až v misce, ale když byste to udělali, roztrhla by se vám vejce a to by mi přišlo líto...





#kimči 200 g

Veganské kimči si můžete připravit také doma podle tohoto receptu.


#jarnícibulka 2 stvoly nakrájené našikmo

#klíčky 2 vrchovaté lžíce

Tady je recept/návod, pokud byste si je chtěla doma naklíčit.


Do větší misky nandejte rýži se zeleninou, navrch ozdobte kimči a zastřeným vejcem. Nakonec posypejte nasekanou jarní cibulkou a klíčky.


Odkaz na aktuální kurzy vaření

E-shop s háčkovanými šátky a náušnicemi šitými z korálků.

bottom of page