top of page

Kimči

Množství na dvě sklenice (každá 750 ml)


Kimči je korejské národní jídlo. Jedí ho tam snad prý ke všemu. Je to vlastně obdoba našeho kyselého zelí, jen je pálivější díky česneku, čili a zázvoru. I chuťově je výraznější. Variant, jak ho připravovat, je mnoho. Já jsem vyzkoušela tu s mrkví a bílou ředkví. Nebojte se experimentovat! Níže najdete recept na veganskou variantu se sójovou omáčkou.


#pekingskézelí 800 g (někdy se mu chybně říká čínské)

#cukr bílý 20 g

#sůl mořská 35 g

#mrkev 200 g

#tamari sójová omáčka 2 lžíce

#čilipapričky 2 kusy nebo #čilipasta gochujang 1 lžička

#česnek 4 stroužky

#zázvor čerstvý 30 g

#mletápaprika 2 lžičky


Odeberte ze zelí listy, které nejsou úplně v kondici a zvažte ho, abyste věděli, kolik budete potřebovat dalších surovin.


Jeden velký list si dejte stranou. Zelí odspodu (od košťálu) nakrojte do hloubky asi 4 cm. Obě půlky od sebe oddělte. To samé udělejte ještě jednou a máte krásné čtvrtky a žádný list vám neodpadl. Nakrájejte našikmo na proužky asi 2 cm široké. Tuhý košťál dejte pryč.


Zelí zasypte solí a cukrem, důkladně promačkejte. Zelí by mělo změknout a přestat být i v tužších částech křupavé po cca 15 minutách. Že je zelí připravené na další krok poznáte podle toho, že zkusíte zlomit tužší (bílý) kousek. Pokud to nepůjde/nekřupne, můžete jít k dalšímu kroku. Pokud ano, ještě zelí ještě promačkejte a počkejte dalších 15 minut.


Mrkev a ředkev oloupejte, nastrouhejte nahrubo nebo nakrájejte na tenoučké nudličky pomocí nože nebo škrabky na julienne. Jarní cibulku nakrájejte na šikmo.


Ze zelí slijte šťávu. Nyní zelí smíchejte s mrkví, ředkví a cibulkou. Oloupaný česnek i zázvor, tamari omáčku, mletou papriku a čili/čilipastu dejte do mixéru a rozmixujte na pastu.


Nyní promíchejte vše dohromady a přendejte do sklenic. Kimči pěchujte po každé dávce dolů. Sklenice by neměla být úplně plná. Nechte kimči prostor, rádo nabývá. Zároveň by mělo být potopené šťávou. Navrch dejte kus listu a zatlačte dolů. Můžete i něčím zatížit. Já používám vyvařený kámen.


Sklenice zavřete a nechte 2 dny v pokojové teplotě. Každý den byste měli kimči zkontrolovat a otevřít a pokud uslyšíte po otevření pssst, jste na dobré cestě. 3. den dejte kimči do lednice a tam ho nechte ještě dva dny. Také každý den zkontrolujte případně ochutnávejte.


Kvašení kimči je tak trochu alchymie. Hodně záleží na teplotě, které máte doma i v lednici. Platí, že rychleji bude kimči pracovat v teplejší místnosti, v chladnější pomaleji. Chce to zkrátka zkoušet. Nebojte se toho.


TIP: Kimči lze ujídat v jakékoliv fázi. Záleží na vaší chuťové preferenci. Postupně se bude sladko-slaná chuť měnit na kyselou.


Hotové kimči použijte jako přílohu k zeleninovým jídlům nebo jen tak před hlavním jídlem místo salátu. Výborné ke kimči k burgerům. Recept na jeden takový najdete zde. Nebo s čočkovou polévkou? Nebo v salátu? Taky ho můžete s klidem přidat do nudlových jídel.



 


Nechtěli byste si se mnou zavařit? Pořádám i kurzy! Tady je inspirace, nebo vymyslíme kurz na míru speciálně pro vás? Sledujte mě na sociálních sítích, ať vám nic neunikne. Jsem na FACEBOOKU i INSTAGRAMU.

bottom of page