top of page

Cupcakes ve dvojím vydání

Množství na cca 30 cupcakes


Dcera měla svátek a přála si "kapkejky". To je teď totiž mezi malými slečnami dost cool. Trochu jsem se ale zhrozila, že asi nemám ani potřebné ingredience, ani potřebný čas. Jo a zadání ještě bylo, že je bude dělat se mnou. Zapátrala jsem v mých receptech a pro jedny vybrala jako základ korpus na míša řezy. Druhé jsme udělaly bezlepkové z pohankové mouky, mrkve a ořechů. Oproti běžným mrkváčům jsme ale podstatně snížily množství cukru. Díky krému to ale vůbec nevadilo. Spíš naopak.

Špaldové kakaové:

#špaldovámouka polohrubá 100 g

#vejce 4 kusy

#cukr 70 g

voda horká 20 g

#prášekdopečiva bezfosfátový 10 g

#kakao 2 vrchovaté lžíce


Protože jsem spěchala, dala jsem do mixéru vajíčka, olej, kakao rozmíchané v hořké vodě a cukr a umixovala dohladka. Mouku jsem smíchala s práškem do pečiva a pomalu vmíchala do směsi. Vůbec to ničemu nevadilo, ale asi to opravdu chce hodně výkonný miréx, které směs téměř vyšlehá. Pokud ho nemáte, jeďte odzkoušenou klasiku. Utřít cukr se žloutky a sníh až nakonec.


Druhé - bezlepkové jsou z pohanky a budete na ně potřebovat:

#pohankovámouka hladká 130 g

#cukr 60 g

#vejce 3 kusy

#mrkev 200 g

#jednásoda 1 lžička

#prášekdopečiva bezfosfátový 1 lžička

#skořice mletá 1 lžička


Opět jsem smíchala všechny mokré ingredience spolu s cukrem, mrkví a ořechy a rozmixovala dohladka. Pokud nemáte výkonný mixér, mrkev a ořechy nastrouhejte najemno a pak přidejte. Mouku s práškem do pečiva, sodou a skořicí smíchejte zvlášť a pak opatrně vmíchejte do směsi.


Plňte do muffinových formiček a pečte 20 minut při 180° C.


Krém vyrobíte snadno z:

#čerstvýsýr typu Lučina 400 g

Pokud použijete čokoládu hořkou, můžete krém dosladit třeba datlovým sirupem.


Šlehačku zahřejte až téměř k varu a pak do ní dejte na kostičky nalámanou čokoládu. Míchejte, dokud se nerozpustí. Nechce směs vychladnout a pak v ní rozmíchejte i čerstvý sýr.


Tímto krémem ozdobené cupcakes můžete ještě doladit čerstvým ovocem. Chuťově je tak ještě pozvednete.

 

Ve svých receptech se snažím používat co nejvíce biopotravin. Pokud to jde, nakupuji bez obalu. Přestože mám ve svém okolí několik biofarem, zahrad a obchůdků, které se snažím podporovat, nakupuji i v supermarketech. Někdy je z toho všeho pěkný konflikt v hlavě. Co je bio, je často balené. Co je lokální, nemusí být bio. Čerstvé bio je někdy v lepší kvalitě v supermarketech. A tak dále... Jak to řeším?


Hodně zeleniny a ovoce si vypěstuji sama, dostanu od rodiny či známých, následně zpracuji, zavařím, zamrazím nebo usuším. Na tom docela dost ujíždím a baví mě to.

bottom of page