top of page

Fairtrade

S certifikacemi to není jednoduché. Část společnosti se v nich nevyzná, část jim nevěří a část neví, že vůbec existují. Naštěstí je už ale poměrně dost těch, kteří je vyhledávají, protože ví, co znamenají pro oba konce - pro pěstitele na straně jedné a pro ně samotné na straně druhé.


Mangový salát s červenou cibulí, koriandrem, čili, arašídy a granátovým jablkem

Co to je Fairtrade?


Je to obchod založený na partnerství. Fairtrade je certifikace zboží, které splňuje určité sociální, ekonomické a ekologické standardy. Smyslem této certifikace je poskytnout pěstitelům, zaměstnancům a pracovníkům ze zemí Afriky, Asie a Latinské Ameriky možnost uživit se vlastní prací za důstojných podmínek. Pěstitelé a zaměstnanci dostávají v rámci systému Fairtrade za své kakao, kávu nebo jiné komodity výkupní cenu, která odpovídá nákladům na pěstování či výrobu a zároveň umožňuje důstojné živobytí. Fairtrade znamená spravedlivější obchodní podmínky, dodržování lidských a pracovních práv a šetrnost k životnímu prostředí.


Mezi základní principy Fairtrade patří:

  • výkupní cena odpovídající nákladům udržitelné produkce a důstojného živobytí

  • dlouhodobé obchodní vztahy

  • dodržování úmluv Mezinárodní organizace práce (ILO)

  • zákaz nucené a dětské práce

  • dlouhodobě udržitelný rozvoj místních komunit

  • kontrolované využívání pesticidů a další zemědělské chemie

  • zákaz využívání geneticky modifikovaných plodin

  • šetrnější přístup k využívání přírodních zdrojů


Fairtradové suroviny pěstují především drobní pěstitelé v zemích Afriky, Asie a Latinské Ameriky. Jedná se o kávu, čaj, třtinový cukr, kakao, banány, bavlnu, řezané květiny nebo také rýži či koření.


Tento text jsem převzala od organizace Fairtrade Česko a Slovensko a pokud byste se chtěli dozvědět o problému víc, podívejte se na jejich stránky: https://fairtrade.cz/


V úvodu jsem zmiňovala, že není jednoduché se v jednotlivých certifikacích vyznat. Vedle Fairtrade totiž existují i další jako je Rainforest Alliance nebo UTZ a pak další certifikace jednotlivých nadnárodních obchodních řetězců.


Aby ale certifikace fungovala jak má, je potřeba, aby byla co nejkomplexnější. Řešila věci do hloubky a samozřejmě, aby do ní bylo zapojeno co nejvíce pěstitelů. Takovou certifikací je pro mě Fairtrade a tou se řídím při svých nákupech.


Pokud se chcete dozvědět víc, podívejte se na zajímavý dokument Ve stínu kakaovníku, který upozorňuje na podmínky pěstování kakaa v západní Africe. Dokumentu se dotýká témat jako chudoba pěstitelů, nedostatek dělníků pro sklizeň, dětská práce nebo kácení deštných pralesů.


A co Direct Trade?


Vedle nadnárodních certifikací máte možnost zmíněné komodity nakoupit i v rámci Direct trade. Mě osobně to dává velký smysl a je skvělé, že existují lidé a firmy, kteří pěstitele po celém světě navštěvují a nejčastěji kávu a kakao si vozí napřímo. Znají tak detailně podmínky pěstitele a mohou mu výrazně pomoci v tom, aby za své zboží dostal spravedlivou odměnu. To je v tomto případě možné jen díky tomu, že se odbourá drtivá většina článků, které stojí mezi pěstitelem a vámi jako spotřebitelem. Tahle cesta ale předpokládá, že farmář je samostatný a dokáže s protějškem obchodovat, dohodnout si férové podmínky a na druhé straně zajistit odpovídají kvalitu i kontinuitu. Na druhé straně musí zase stát obchodník, který stojí o dlouhodobou spolupráci a jde mu skutečně o férový obchod se vším všudy. Respektuje neúrodu nebo změny v kvalitě komodit třeba díky klimatickým změnám.


Direct trade tedy kromě toho, že odbourá většinu mezičlánků mezi vámi a komoditou, nemá žádná pravidla. Je dobré si tedy zjistit, jaký vztah spolu farmář i dovozce skutečně mají. V praxi se tohle zjišťuje dost špatně. Mohou napovědět třeba sociální sítě. Když na nich najdete videa a reportáže z farem, rozhovor s farmáři nebo informace o sklizni, může to být dobré vodítko.



Jak velkou moc máme ve svých peněženkách!


Bylo by samozřejmě skvělé, kdybyste si mohli zajet do Latinské Ameriky třeba pro kakao nebo kávu přímo na farmu a mě osobně by se to - jako velké milovnici cestování - líbilo, ale realita je samozřejmě jinde. Proto je za mě skvělé, že existují vedle sebe Fairtrade a Direct trade.


Je to vlastně jako kdybyste chodili neustále volit. Přitom klasické volby se konají jednou za pár let, ale tyhle "volby" jsou pokaždé, když vytáhnete peněženku!


Představte si, že jdete koupit svému dítěti čokoládu a můžete hlasovat pro to, aby kakaové lusky použité na její výrobu nesklízely děti, které díky tomu nemohou chodit do školy.


Nebo když si objednáváte kávu, můžete hlasovat, aby se dělníci, kteří na farmě pracovali, mohli po své práci dobře najíst, mysleli na svou budoucnost a společně určovali směr a rozvoj celé jejich komunity


Cena?


To všechno samozřejmě něco stojí. Tady se vrátím opět k myšlence hlasování. Každý z nás něco dělá a chce za to dostat spravedlivě zaplaceno. Proč to tedy často nechceme akceptovat u věcí, které kupujeme? Často říkám, že nejde o to, že kvalita je příliš drahá, ale že nekvalitní potraviny nebo jiné zboží je příliš levné a neodráží skutečné náklady. To celý pohled na cenu v našich myslích zásadně pokřivuje.


Za sebe si koupím raději kvalitu než kvantitu. Vyšší cena také samozřejmě vede k tomu, že potravinami neplýtváme, jak máme v Evropě nebo Severní Americe ve zvyku. Utopistická myšlenka? Možná je trochu naivní, ale mě dává velký smysl i z hlediska energie, kterou mi daná věc přináší.



Moje doporučení značek, které mají buď certifikaci Fairtrade nebo obchodují napřímo:


Káva od Fair & Bio pražírna, Mamacoffee nebo Doubleshot


Ceremoniální kakao od KusKakaa


Hodně mě oslovila Míšina čokoláda. Podívejte se na její stránky. Každou čokoládu má skvěle popsanou. Navíc čokoláda vzniká kousek odtud, v Lahovicích.


A pokud budete v Hradci Králové, nezapomeňte navštívit Jordis. 


Skvělá je i Ajala z Brna.


Související články:


 


A na závěr pozvánka! 11. 5. 2024 od 10 hodin pořádám Férovou snídani v Chodouni a srdečně vás na ni zvu!


Je to jednoduché:


  • Každý přinese něco s snědku a piknikovou deku.

  • Může to být domácí pomazánka, koláč, čokoládové muffiny, chléb nebo termoska s kávou.

  • Společně posnídáme. Budeme ochutnávat, co kdo přinesl.

  • Při přípravě jídla byste měli použít co nejvíc lokálních surovin a pokud možno i nějakou s certifikací Fairtrade - čokoládu, banány, kávu, cukr atd.

  • Cílem celé akce je uvědomit si podmínky pěstitelů těchto surovin z dalekých zemí.

  • Na akci není potřeba se předem hlásit, je ZDARMA.

Letošní snídani se mnou spolupořádají Veronika s Pepou z KusKakaa, takže kvalitní a férové kakao bude na místě zajištěno. Budete tak mít jedinečnou příležitost ochutnat kakao přímo od těch, kteří kakaové farmy navštěvují a znají podmínky i souvislosti pěstování kakaových bobů.


Akce se koná v našem nově vzniklém sadu v Chodouni (GPS: 49.894317803478536, 13.990474523281852) u našeho domu č.p. 265.


V případě špatného počasí, bude zajištěno zastřešení.


Budu se na vás těšit!



Odkaz na aktuální kurzy vaření

E-shop s háčkovanými šátky a náušnicemi šitými z korálků.

bottom of page