top of page

Kdoulová marmeláda s citróny

Množství pro 6 sklenic (každá cca 250 ml)


Ráda dělám marmelády v zimě. Jednak proto, že na to mám víc času a jednak proto, že ovoce na mě rádo počká v mrazáku nebo ve špajzu. Takhle se musely načekat i naše kdoule z loňské úrody. Kdoulová marmeláda je sama o sobě vynikající. Já osobně ji dávám na špičku mezi marmeládami. Však také podle kdoulí dostala marmeláda svoje jméno. Minulý týden jsem si díky kamarádům přivezla bednu citrusů, které pochází z Kréty. Mandarinky a pomeranče jsme snědli doslova během chvilky, citróny mi nějaké zbyly. Zkusila jsem je zkombinovat s kdoulemi v marmeládě. Paráda! Vznikl takový ten typ marmelády, který si dáte na chleba spíš vy než děti (ale možná se pletu) a přivřete u toho slastně oči.

#kdoule 4 velké kusy

#citróny 5 kusů

K těmto účelům vybírejte výhradně chemicky neošetřené citróny. Když sáhnete po bio, máte vyhráno.

#cukr 400 g

Můžete určitě i méně. Bez problémů by marmeláda snesla i 200 g. Záleží na vašich preferencích.

#voda 150 ml


Kdoule umyjte, rozčtvrťte a vykrojte jadérka, stopky i bubáky. Dejte do hrnce se silným dnem. Přidejte dužinu ze 3 kusů citrónů (rozpulte a vydlabejte lžičkou) a cukr. Podlijte vodou a začněte vařit na mírném plameni. Často míchejte. Dohromady vařte asi půl hodiny. Kdoule by se měly postupně rozvařit. Mezitím si připravte zbylé citróny. Nakrájejte je podélně na 8 dílů a ty potom na tenké plátky i s kůrou. Vzniklé pyré rozmixujte dohladka a přidejte plátky citrónů. Ještě 2 minuty povařte. Marmeládu ochutnejte. Případně přidejte ještě trochu cukru.


Horkou marmeládu plňte do čistých a vyvařených sklenic a zavařte. Lze i v myčce nebo troubě. Jak na to?


Moje dnešní snídaně: kdoulová marmeláda s citróny na kváskovém chlebu se slunečnicovými semínky s ceremoniálním kakaem s kokosovým mlékem.



 

Nechtěli byste si se mnou zavařit? Pořádám i kurzy! Tady je inspirace, nebo vymyslíme kurz na míru speciálně pro vás?


Sledujte mě na sociálních sítích, ať vám nic neunikne. Jsem na FACEBOOKU i INSTAGRAMU.



bottom of page