top of page

Morning Glory

Množství pro 2 osoby


Morning Glory patří k mým nejoblíbenějším asijským jídlům. Je velmi jednoduché. Má to však jeden háček. Vodní špenát neboli Morning Glory se špatně shání. Narazila jsem na něj zatím jen v Sapě. S úspěchem jsem ho ale nahradila pak choi. V Thajsku se používá jako příloha nebo jako samostatné jídlo. Já ho mám ráda s jasmínovou rýží, skleněnými nudlemi a/nebo praženými buráky.


Každopádně až budete v té Sapě, kupte si vodní špenát v krámku Cường Giang u brány číslo 4 a udělejte si tohle báječné jídlo.



#vodníšpenát (Morning Glory) 2 svazky (cca 240 g)

Lze nahradit zelím pak choi. Zkoušeli jsme na mém kurzu vaření a všem tato záměna moc chutnala.

#čilipapričky čerstvé 3 kusy

Případně můžete použít 1/2 lžičky thajské červené kari pasty.

#česnek 6 stroužků

#sójováomáčka Tamari 4 lžíce

Nebojte se, že byste tuhle omáčku nepoužili i v jiných receptech. Zamilujete si ji. V mých asijských receptech často nahrazuje rybí omáčku.

#miso pasta ze sóji 1/2 lžíce

Pro autentickou chuť se hodí také pasta ze sojových bobů. Tu jsem ale nenašla bez glutamátu. Proto jsem použila dokonalou alternativu: miso pastu. Stejně jako u Tamari platí, že pasta se vám bude hodit i do dalších jídel. Obě dochucovadla jsou slaná, proto již často není potřeba jídlo solit.

#cukr 1 lžíce

Místo cukru můžete použít i datlový sirup.

#kokosovýolej 3 lžíce


Vodnímu špenátu odkrojte konce stonků (cca 2 cm) a promačkejte ho naplocho nožem. Nakrájejte po 4 cm. Konec s lístky může být delší. Pokud používáte pak choi, tak mu odkrojte spodek a nakrájejte podélně na proužky cca 1 cm široké.


Čili papričky podélně rozkrojte. Pro menší pálivost můžete vyndat semínka. Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky.


Sojovou omáčku Tamari, miso pastu a cukr/sirup rozmíchejte v malé mističce.


Na pánvi rozpalte olej a přidejte čili a česnek. Chvíli restujte, a pak přidejte vodní špenát. Stáhněte plamen. Přidejte obsah mističky a opékejte dokud špenát není na skus. Neměl by být rozvařený ale ani syrový.


Co se k tomuto jídlu hodí?

na fotkách jsou #skleněnénudle & #arašídy pražené nesolené

nebo můžete servírovat s #jasmínovárýže či #konjakovénudle






bottom of page