top of page

Pak choi s arašídy a shimeji houbičkami

Množství na 2 porce


Měla jsem na to šílenou chuť! Na něco pálivého a zároveň svěžího. Pohledem do lednice a na koriandr rašící na zahrádce vznikla tahle kombinace.



#pakchoi 1 kus

#arašídy pražené loupané 80 g

#shimeji houbičky 150 g

Můžete ji buď koupit nebo si ji doma vyrobit podle tohoto receptu. Pokud použijete kupovanou, opatrně s dosolováním.


#mrkev jeden menší kus

#limetka 1 kus na dochucení

#sójováomáčka Tamari 2 lžíce

#sezamovýolej 2 lžíce

#cukr 1 lžička

#koriandr čerstvý 1/2 svazečku

sůl


#nudle široké rýžové 200 g

Dají se sehnat celkem běžně. Většinou na nich najdete nápis phở a tím je snadno identifikujete ;-)


Nudle namočte asi na 30 minut do studené vody.


Nudle slijte a vložte do osolené vroucí vody. Vařte 2 minuty a pak propláchněte studenou vodou. Klidně je v ní můžete i nechat. Počkají tam, než připravíte zeleninu s arašídy a houbičkami.


Zelí pak choi nakrájejte na kousky, mrkev na tenké nudličky, čili papričku a jarní cibulku našikmo také na kousky, shimei houbičkám odkrojte spodky. Toto jídlo je velmi rychlé, bude hotové do 5 minut, proto je potřeba mít vše předem pokrájené.


Na pánvi na sezamovém oleji nejdříve zprudka orestujte mrkev a houbičky. Pak přidejte kari pastu, rozmíchejte. Na pánev dejte i jarní cibulku, pak choi, čili papřičku a arašídy. Chvíli opékejte a pak vypněte plamen. Na pávni dochuťte sójovou omáčkou, cukrem, limetkovou šťávou a případně ještě dosolte.


K zelenině přidejte i nudle, aby se na pánvi prohřály a podávejte. Na dochucení můžete na talíř či misku ještě přidat kousek limetky.

 

Ve svých receptech se snažím používat co nejvíce biopotravin. Pokud to jde, nakupuji bez obalu. Přestože mám ve svém okolí několik biofarem, zahrad a obchůdků, které se snažím podporovat, nakupuji i v supermarketech. Někdy je z toho všeho pěkný konflikt v hlavě. Co je bio, je často balené. Co je lokální, nemusí být bio. Čerstvé bio je někdy v lepší kvalitě v supermarketech. A tak dále... Jak to řeším?


Hodně zeleniny a ovoce si vypěstuji sama, dostanu od rodiny či známých, následně zpracuji, zavařím, zamrazím nebo usuším. Na tom docela dost ujíždím a baví mě to.

bottom of page