top of page

Rybízová marmeláda

Množství na zhruba 16 skleniček / 290 ml každá


Jak se to stalo, že dávám v prosinci recept na marmeládu?

1. V létě jsem nestíhala zpracovat ovoce ze zahrádky a lesa. 2. Potřebuji odmrazit mrazák. 3. Nemám rybízovou marmeládu na linecké. Všechny jsme totiž už snědli...


Tentokrát jsem neexperimentovala a použila zhruba poměr s cukrem 2:1. Ovoce jsem vařila opravdu jen chvilku a na zahuštění použila pektin z citrusů. Marmeláda se perfektně hodí na linecké cukroví nebo na tenhle koláč s tvarohem. Díky tomu, že je marmeláda opravdu hodně sladká, můžete na cukroví použít menší množství cukru, než uvádím v receptu nebo naopak použít tuto variantu rybízové marmelády, která je výrazně kyselejší.



#rybíz černý 3 000 g

#rybíz červený 1 300 g


#cukr želírovací 2 000 g

nebo

#cukr 1960 g a 40 g pektinu z citrusů

Z Rakouska jsem si v létě přivezla želírovací bio cukr s citrusovým pektinem, a tak jsem ho chtěla vyzkoušet. Každopádně stejně poslouží i citrusový pektin, který se dá sehnat třeba v bezobalových prodejnách. Ten pak jednoduše smíchejte s cukrem. Čím tmavší cukr používáte, tím více ovlivní chuť výsledné marmelády. To mějte na paměti.


Dejte si čistý talířek do ledničky.


Rybíz, cukr s pektinem i vanilkový extrakt dejte do velkého hrnce a přiveďte za občasného míchání k varu. Vařte 3 minuty.


Poté zkuste lžíci marmelády rozetřít po studeném talířku a uvidíte, jak moc bude marmeláda hustá. Pokud se vám hustota nezdá, můžete ještě chvíli marmeládu povařit. Už ale opravdu jen pár minutek.


Horkou marmeládu plňte do čistých vyvařených skleniček a ihned zavíčkujte.


TIP: Marmeládu ještě zavařuji. Jak? Jednoduše v myčce nebo troubě. Mrkněte na tento článek.


Odkaz na aktuální kurzy vaření

E-shop s háčkovanými šátky a náušnicemi šitými z korálků.

bottom of page