top of page

Linecké cukroví

Množství vystačí na 2 plechy


Linecké cukroví peču hlavně kvůli dětem, protože je jejich nejoblíbenější. Letos jsem zavařila spoustu marmelád. Budu mít velké dilema, kterou linecké promazat. Rybízovou, třešňovou se solí nebo kdoulovou?



#pšeničnámouka chlebová tmavá 200 g

Já použila typ 1050/chlebovou tmavou. Mám vyzkoušeno, že na linecké se hodí spíše pšeničná než špaldová, přestože jinde upřednostňuji špaldovou. Tady by ale díky výraznější chuti strhla chuť lineckého. Když už se bavíme u mouce, tak nejraději mám kvůli chuti, čerstvosti a pekařským vlastnostem bio mouky z Pro-bio. Mají je skoro ve všech bezobalových prodejnách a taky nabízí 4 kg balení v papíru.


#žloutek 2 kusy

#máslo 130 g

#cukr moučkový 30 g

Já si cukr moučku vyrábím z hnědého třtinového cukru. Jednoduše ho pomelu.


Marmeláda na slepení.


Máslo nechte povolit a pak smíchejte se všemi ostatními ingrediencemi. Mouku doporučuji předem prosít. Těsto nechte odpočinou minimálně hodinu v lednici.


Předehřejte troubu na 180° C.


Těsto vyválejte na cca 3-4 mm silnou placku a pomocí formiček vykrajujte cukroví.


Pečte na pečící fólií vystlaném plechu cca 5 minut. Že je linecké upečené poznáte tak, že zkusíte nožem jeden kousek zvednout. Pokud drží a zespodu je lehce růžové, je hotovo.


Vychladlé cukroví promažeme marmeládou a je hotovo.


Nejlepší je linecké po pár dnech v chladném špajzu nebo sklepě.


TIP: Tento recept můžete zkusit i jako variantu MÁSLOVÉ SUŠENKY. Pak přidejte 30 g másla a dejte i dvojitou dávku citrónové kůry a cukru.

 

Odkazy na moje vánoční cukroví pěkně pohromadě:




bottom of page