top of page

Vanilkové rohlíčky

Množství na dva plechy


Vanilkové rohlíčky to je vánoční klasika. Jsou roky, kdy jiné cukroví ani nepeču. Celý fígl nadýchaných a na jazyku se rozplývajících rohlíčků je ukrytý v receptu, který mám od své babičky, která ho má od své maminky a tak dále. Vždycky mi říkala, že do těsta na rohlíčky nepatří vajíčko ani žloutek. Za ty roky jsem si ale recept přece jen upravila. Místo hladké bílé mouky třeba používám čerstvě namletou celozrnnou ze špaldy a rohlíčky už neobaluji v cukru, ale dávám vanilkovou esenci do těsta.

#špaldovámouka jemně mletá 300 g

Já tentokrát mouku čerstvě namlela a výsledek chutná zase úplně jinak. Jsou superkřehké!

#vlašskéořechy jemně mleté 210 g

#cukr moučka 100 g

Já si cukr moučku vyrábím z hnědého třtinového cukru. Jednoduše ho pomelu.

#máslo 210 g

Tady se vyplatí číst složení. Většina vanilkových cukrů se ve skutečnosti jmenují vanilínové. Věděli jste to? Pokud chcete mít jistotu, sáhněte po tom v biokvalitě. Tam může být opravdu jen pravá vanilka.


Mouku prosejte, vlašské ořechy namelte a smíchejte se změklým máslem, cukrem a esencí. Ze surovin vypracujte vláčné a hladké těsto a dejte ho alespoň na hodinu do lednice.


Může tam být ale klidně přes noc. Někdy si těsta připravím jeden den a druhý je hromadně peču. Když už má člověk rozehřátou troubu...


Z těsta tvarujte rohlíčky, které dávejte na plech. Pozor, pečením se trochu zploští. Pečte je ve vyhřáté troubě při 180° C tak dlouho, dokud nebudou špičky růžové. Rohlíčky je potřeba stále hlídat. Jakmile se tak stane, vyndejte je a nechce na plechu téměř vystydnout. Pak je jednoduše sundáte pomocí nože. Pokud byste je sundavali hned, jde to o dost hůře, protože se budou snadno lámat.


Rohlíčky skládám do krabice a velmi jemně je ještě posypu namletým vanilkovým cukrem. Vychlazené rohlíčky ze sklepa nebo špajzu chutnají zas jinak.


Tip na závěr: Pokud máte doma vykonný mixér, které dokáže vlašské ořechny rozmixovat na konzistenci "drolivé pasty" můžete do těsta:

dát o polovinu méně másla

nebo naopak přidat 100 g špaldy/mouky

 

Odkazy na moje vánoční cukroví pěkně pohromadě:


bottom of page