top of page

Čokoládové tartaletky

Množství na 8 tartaletek o průměru 12 cm


Další meta pokořena. Dneska jsem nazdobila svoje první tartaletky. Minulý týden jsem si pořizovala novou formu na bábovku, a tak jsem přihodila i formičky na tento úžasný dezert. Díky množství másla a čokolády je to opravdová bomba. Ale pokud si je dáte po běžkách nebo sáňkovačce, tak proč ne!


Když uděláte tartaletky maličké do košíčků na muffiny, můžete je použít i jako cukroví na Vánoce.


#špaldovámouka celozrnná jemně mletá 220 g

#špaldovámouka hladká 50 g

#máslo 190 g + na vymazání formiček

#cukr moučka 80 g

#žloutek 2 kusy

#sůl špetka


Den předem si vyndejte máslo z lednice a nechte ho změknout. Pak do něj přidejte cukr, žloutky a špetku soli a vyšlehejte. Pomocí stěrky do krému zapravte mouky. Dejte do krabičky a nechte pár hodin v lednici.


Připravte si formičky a vymažte je pomocí másla.


Předehřejte troubu na 175° C.


Těsto rozdělte na 8 stejně velkých dílů (mě vyšel jeden 73 g). Z každého si v ruce udělejte placku a vytlačte ji do formičky až k okrajům.


Pečte v troubě 12 - 14 minut. Nechte tartaletky ve formičce trochu vychladnout a pak opatrně vyklepněte. Pozor! Jsou opravdu křehké. Já to dělala tak, že jsem s nimi trochu klepla a pak jsem si ji vyklopila do ruky, obrátila dnem dolů a dala na mřížku zchladnout. Do druhého dne v chladu krásně ztuhnout. Můžete je ale použít hned, jen budou křehčí.


Nyní si připravte náplň:

Děti to nevydržely a nenechaly čokoládu ani ztuhnout...
Děti to nevydržely a nenechaly čokoládu ani ztuhnout...

#čokoláda hořká 250 g

#smetana ke šlehání 180 ml

Zkoušela jsem použít i mléčnou kvůli dětem, ale tartaletky byly moc sladké. Samotné těsto připomíná linecké cukroví a samo o sobě již sladké je. Pokud budete chtít použít čokoládu mléčnou, určitě doporučuji spíše v kombinaci s hořkou.


Smetanu dejte do menšího hrnce a zahřejte. Odstavte, nechte zchladnout asi na 50°. Pak přidejte na kostičky nalámanou čokoládu. Nechce je ve smetaně pár minut stát a pak pomocí metličky rozmíchejte, dokud není čokoláda rozpuštěná a výsledná hmota krásně hladká. Pokud by se vám čokoláda srazila, pomozte si tím, že metličkou přimícháte ještě pár lžic horké smetany.


Čokoládu nalijte na studené tartaletky a ozdobte čerstvým ovocem nebo oříšky.


Tartaletky lze naplnit i:

  • citrónovým krémem, na který najdete recept zde

  • hustým pudinkem, navrch ovoce a želé

  • samotným rozvarem z ovoce zahuštěným mořskou řasou #agaragar


TIP: Pokud uděláte tartaletky maličké do košíčků na muffiny, můžete je použít i jako cukroví na Vánoce. Pak se vám možná budou hodit i moje další recepty na vánoční cukroví:





bottom of page