top of page

Švestková povidla s čokoládou

Množství na zhruba 6 skleniček o objemu 280 ml


O víkendu jsme byli na švestkách. Pro všechny, kteří se k nim také ještě dostanou, jsem sepsala tento recept na lahodná povidla s čokoládou, vanilkou a rumem. Můžete s nimi promazávat perník, plnit buchty nebo si je dát jen tak na lžičku, když vás bude honit mlsná ;-)



#vanilka prášek 1/2 lžičky

#cukr podle potřeby

Záleží na sladkosti švestek. Já měla letos poměrně kyselé, takže jsem cukr přidávat musela. Sypejte ho ale do povidel jen málo a postupně. Ochutnávejte a mějte na paměti, že budete ještě přidávat čokoládu.

#rum 30 ml

#voda 50 ml


Švestky vypeckujte a dejte do velkého hrnce, podlijte trochou vody. Zapněte plotýnku na střední plamen a švestky v hrnci míchejte tak dlouho, dokud nepustí trochu šťávy. Stáhněte plamen a nechte pobublávat. Poté si už můžete dovolit švestky zamíchat jen občas.


Nechte takto redukovat nepřiklopené 3-4 hodiny. Pravidelně promíchávejte. Na konci přidejte podle chuti cukr, nechte ho rozpustit a pak odstavte. Přidejte vanilku, rum a po čtvrt hodině i na kostičky nalámanou čokoládu. Za pár minut se rozpustí, promíchejte a ihned plňte do čistých vyvařených skleniček a ihned zavíčkujte.


Povidla ještě zavařuji. Jak? Jednoduše v myčce nebo troubě. Mrkněte na tento článek.





bottom of page