top of page

Boloňské špagety

Množství pro 4 osoby


Kolikrát jste měli během koronavirové krize špagety? Já bych to ani nespočítala. Dobrá třetina mého špajzu je vyskládaná zavařenými omáčkami z pečené zeleniny, kterou k nim obvykle dávám. Také máme moc rádi špagety aglio olio e peperoncino. Boloňské si vyžádaly děti. Zkusila jsem na ně malou lest a použila mleté veganské maso. Nepoznaly to ;-)


TIP: Omáčku jsem si hned udělala ve dvojnásobném množství a polovinu dala do mrazáku. Je možné ji i zavařit.

#špagety špaldové celozrnné 400 g (v suchém stavu)

#rajčata sekaná v plechovce 400 g (240 g netto) nebo čerstvá

#mrkev 1 menší kus

#mletémaso veganské 140 g

Dneska už se dá při troše štěstí koupit chlazené mleté veganské maso v prodejnách zdravé výživy ale i v běžné síti supermarketů. Kdysi jsem zkoušela také sójový granulát, ale ten vás spíše odradí. Nechutnalo mi to.

#česnek 4 stroužky

#cibule 1 střední kus

#petržel hladkolistá svazek

#cukr 2 lžičky

#parmazán nebo jeho veganská verze podle tohoto receptu 100 g


Cibuli nakrájejte nadrobno, česnek nasekejte, mrkev i celer nakrájejte na malé kousky. Vše dejte na větší pánev a opékejte na polovině olivového oleje na středním plameni zhruba 8 minut. Jakmile bude mrkev dostatečně měkká, zvyšte plamen a přidejte mleté veganské maso. Opékejte dalších zhruba 5 minut. Hrudky rozmačkejte vařečkou.


Dejte si vařit vodu na špagety do velkého hrnce a řádně ji osolte.


Omáčku zalijte vínem, přidejte rajčata a cukr, osolte a opepřete. Opékejte dalších 10 minut, dokud se vše pěkně nespojí. Nakonec přidejte nasekanou petržel.


Špagety dejte vařit do vroucí vody. Vařte na skus. Já celozrnné špagety vařím 8 minut. Uvařené špagety zakapejte druhou polovinou olivového oleje.


Rozdělte špagety na porce a navrch rozdělte i omáčku. Někdo radí špagety s omáčkou promíchat, ale já to mám v tomto případě radši takhle. Posypejte nastrouhaným parmazánem a dozdobte snítkou petrželky.

 

Líbí se vám moje recepty, ale netroufnete si na ně sami? Chtěli byste se je se mnou naučit? Třeba i s vašimi přáteli? Napište mi na zuzana.citkova@gmail.com a vymyslíme kurz šitý přímo na míru vám. Nebo se mrkněte na aktuální nabídku kurzů vaření. Ve svých receptech se snažím používat co nejvíce biopotravin. Pokud to jde, nakupuji bez obalu. Přestože mám ve svém okolí několik biofarem, zahrad a obchůdků, které se snažím podporovat, nakupuji i v supermarketech. Někdy je z toho všeho pěkný konflikt v hlavě. Co je bio, je často balené. Co je lokální, nemusí být bio. Čerstvé bio je někdy v lepší kvalitě v supermarketech. A tak dále... Jak to řeším? Hodně zeleniny a ovoce si vypěstuji sama, dostanu od rodiny či známých, následně zpracuji, zavařím, zamrazím nebo usuším. Na tom docela dost ujíždím a baví mě to. Sledujte mě na sociálních sítích, ať vám nic neunikne. Jsem na FACEBOOKU i INSTAGRAMU.


bottom of page