top of page

Salát ze zelené papáji

Množství pro 5 osob


Kdo zavítal do Thajska a propadl místní kuchyni, pravděpodobně také ochutnal jejich skvělý a osvěžující salát ze zelené papáji. Pro ty, kteří tento salát ochutnají poprvé, může být překvapením, že jsou v něm třeba arašídy. Zároveň to ale může prolomit bariéru oříšky a semínka přidávat i do dalších salátů. Za mě tam rozhodně patří a vždycky mě znovu a znovu překvapí, jak skvěle umí salát vylepšit.


Sehnat u nás papáju - onu klíčovou ingredienci pro tento salát - může být trochu problém, nicméně ne neřešitelný. Běžně už ji totiž mívají eshopy s potravinami a pak samozřejmě v Sapě. Navíc jsem vyzkoušela nahradit část nebo celou dávku papáji okurkou a/nebo cuketou. Jde to bez ztráty květinky ;-)



#papája zelená 500 g

V obchodě se dá běžné koupit zralá varianta. Ovšem ta není na salát vhodná. Zelená papája je opravdu sytě zelená s velmi tvrdou kůrou. Pokud se vám papája sehnat nepodaří, zkuste mladé! cukety nebo okurky. Jen je potřeba na nudličky nakrájet jen část bez semínek.

#fazolky zelené dlouhé jedlé za syrova 125 g

Místo fazolek můžete použít i cukrový hrášek nebo česnekové výhonky.

#česnek 8 stroužků

#čilipaprička 2-5 kusy podle jejich síly a požadované pálivosti

#limetka 1-2 kusy

I tamarindovou pastu si můžete doma vyrobit. Recept najdete zde.

#cukr 1 lžíce

Ideální je cukr palmový, ale pokud ho nemáte po ruce, sáhněte po třtinovém.

Já použila ječmen/sója, ale fantazii se meze nekladou. Použijte svou oblíbenou.

#rajčata cherry 150 g

#tamari sójová omáčka 3 lžíce

Pokud používáte rybí omáčku, přidejte ji.

#arašídy nesolené nepražené 1 hrst


Papayu oloupejte a pomocí škrabky na julienne nastrouhejte na nudličky. Namočte je do studené vody s ledem na pár minut.


Mezitím si čerstvé arašídy opražte nasucho na pánvi. Jakmile začnou vonět, přesypte je na čistou utěrku. Jemně je promněte v utěrce, až se sloupnou slupky. V hmoždíři nadrťte arašídy na kousky. Dejte je stranou.


Slijte papayu. Rajčata nakrájejte na čtvrtinky. Fazolky nakrájejte na asi 1-2 cm dlouhé špalíčky.


Do hmoždíře dejte česnek, čili, cukr a rozdrťte. Přidejte i tamarind a miso pastu, limetkovou šťávu a tamari omáčku a promíchejte. Omáčkou přelijte papayu a promačkejte. Přidejte i rajčata a fazolky a promíchejte.


Ochutnejte a případně ještě dochuťte limetkovou šťávou, cukrem nebo některou z past podle vaší preference.


Níže jsem vám vyfotila variantu, kdy jsem papáju nahradila mladými cuketami a fazolky cukrovým fialovým hráškem. Do receptu jsem použila dvojnásobné množství arašídů, protože jsem chtěla vydatnější večeři ;-)







bottom of page