top of page

Tom Yum

Množství pro 5-6 osob


Tak dneska do Thajska? S touhle kultovní polévkou se tam na chvíli přenesete. Její nejlepší verzi jsem snad jedla v Bangkoku tady. Základem je pasta Nam Prik Pao, kterou jsem si nedávno také doma připravila (níže návod). Při troše štěstí ji seženete i ve vietnamské večerce nebo pak v Sapě nebo na některém e-shopu.

#voda 1000 ml

#shimeji houbičky 150 g (může být i hlíva ústřičná nebo malé žampióny) - odkrojte konce

#rajčata cherry 15 kusů - nakrájejte na čtvrtky

#citrónovátráva 4 stonky - naklepejte a bílé části nakrájejte na tenká kolečka

#galangal 30 g (váha již oloupaného) - oloupejte a nakrájejte na tenké nudličky

#šalotka 1 větší kus - oloupejte a nakrájejte na měsíčky

#limetky 1 kus - vymačkejte šťávu

#třtinovýcukr 3 lžíce

#namprikpao čili pasta 30 g

Pastu buď kupte nebo si ji připravte podle receptu níže.

#misopasta 1 lžíce


#česnek 5 stoužků

#čilipapričky čerstvé 4 kusy

- tyto dvě suroviny rozdrťte v hmoždíři


Nejdříve si nakrájejte všechny suroviny podle popisu výše. Vodu dejte do většího hrnce a přidejte pastu, šalotku, citrónovou trávu, galangal a limetkové listy. Přiveďte k varu a dvě tři minutky povařte. Pak přidejte cukr a limetkovou šťávu. Vzápětí houby a 5 minut povařte. Do odstavené polévky vhoďte rajčata, česnek s čili papričkami a dochuťte miso pastou. Ochutnejte a případně ještě dosolte.


Na ozdobu použijte:

#limetka 1 kus nakrájený na měsíčky

#čilipapričky čerstvé 2 kusy



Recept na přípravu veganské verze čili pasty Nam Prik Pao:

#šalotka 1 větší kus (nebo ekvivalentní množství asijské fialové šalotky)

#česnek 8 stroužků (1 palice)

#čilipapričky sušené 35 g

Já použila odrůdu Elephant's Trunk. Výběr papriček ovlivní výslednou pálivost pasty a tím pádem i polévky. Můžete sáhnout i po méně či více pálivějších odrůdách. Tato má 10 000 SHU a řadí se mezi středně pálivé čili.

#tamarind dužina 35 g

Na e-shopech se dá čerstvý tamarind už poměrně běžně sehnat. Dodá pastě i jídlu výraznou kyselejší až sladkokyselou chuť.

Lze nahradit třtinovým cukrem. Jen se připravte na to, že výsledná pasta nebude pastovitá, ale ztuhne a budete ji muset krájet nožem. Ideálně nadávkovat hned na jednotlivé dávky.

sůl


Do originál Nam Prik Pao pasta se přidávají fermentované krevety, ale já je tam nedávám. Místo toho pak výslednou Tom Yum polévku po uvaření na úplný závěr dochutím fermentovanou miso pastou (sójové boby, ječmen). Zcela jistě by na mě za to v Thajsku koukali divně ;-) Takhle mi to ale vyhovuje.


Sušené papričky na chvíli opečte na pánvi, až zavoní. Vyndejte je a dejte stranou. Šalotku a česnek oloupejte a nasekejte nahrubo. Opečte je na pánvi na kokosovém oleji dozlatova a pak vyndejte ven z oleje. Ten si nechte na pánvi.


Sušené papričky, opečenou šalotku i česnek, dužinu z tamarindu (tvrdou slupku oloupejte a vyndejte semínka), sůl dejte do mixéru a rozmixujte na hladkou pastu.


Přendejte opět na pánev, zahřejte a přidejte cukr. Na mírném plameni vařte asi 10 minut. Pokud máte pastu hodně hustou, přidejte trochu vody. Nepřehánějte to ale, stačí pár lžic. Poté přendejte pastu do skleničky. V lednici vám určitě pár měsíců vydrží. Zavařovat jsem ji nezkoušela, ale určitě by to také šlo. Případně po porcích zamrazit.


 

Nechtěli byste si se mnou zavařit? Pořádám i kurzy! Tady je inspirace, nebo vymyslíme kurz na míru speciálně pro vás?


Sledujte mě na sociálních sítích, ať vám nic neunikne. Jsem na FACEBOOKU i INSTAGRAMU.





bottom of page