top of page

Zelené kari s květákem a hráškem

Množství pro 4 osoby


Čím méně druhů zeleniny na kari použijete, tím lépe. Já tentokrát sáhla po květáku a zeleném hrášku. Dáte jim tak totiž možnost naplno vyniknout v kombinaci s výraznou chutí zelené kari pasty. V textu najdete recept i na domácí přípravu této všestranné pomocnice.  



#květák 1 hlava, po odstranění listů cca 500 g

#hrášek mražený 200 g

#kokosovýolej 1 lžíce

#zelenákaripasta podle tohoto receptu 3-6 zarovnaných lžic

Množství podle toho, jak moc máte nebo nemáte rádi pálivé. Lze použít i kupovanou, ta ale bude o hodně slanější a i pálivější. S domácí dosáhnete plnější chuti.

#česnek 3 stroužky nasekané

#zázvor čerstvý 1 lžíce oloupaného a nasekaného

#třtinovýcukr cca 1 lžíce

#sojováomáčka Tamari 4 lžíce

#limetka šťáva z 1 kusu, cca 2 lžíce


Všechny suroviny si předem nakrájejte. Suroviny by se měly jen krátce vařit nikoliv rozvařit. Jen tak bude kari dobré a svěží. Česnek a zázvor nasekejte nadrobno. Květák rozdělte na malé růžičky.


Na větší pánvi nebo ideálně na woku rozehřejte olej a orestujte na něm česnek a zázvor. Jen velmi krátce, protože jinak by česnek zhořkl. Přidejte kari pastu a limetkové listy a také chvilku restujte. Pak zalijte polovinou kokosového mléka a důkladně rozmíchejte. Přiveďte opět k varu a přidejte květák a hrášek. Vařte 5 minut. Těsně před vypnutím dolijte zbytek mléka, prohřejte a stáhněte z plotny. Dochuťte cukrem, sojovou omáčkou a limetkovou šťávou. Přidávejte postupně a ochutnávejte. Sůl dejte až nakonec, možná vám bude stačit slanost z Tamari omáčky. Každého chuť je jiná a jen vy si najdete svou vlastní dokonalou variantu.



Na ozdobu

#koriandr čerstvý

měsíček #limetka

nasekaná #čilipaprička


Podávejte s jasmínovou rýží, která se k thajské kuchyni hodí nejvíce. Jak ji uvařit dokonale?




bottom of page