top of page

Zelené zeleninové kari

Množství pro 4 osoby


Dneska jsem dělala kari pastu a následně zelené kari a docela dost věcí do pasty i kari jsem si letos sama vypěstovala. Věděli jste, že jde bez problém vypěstovat thajská bazalka, vietnamský koriandr, zelené papričky, citrónová tráva a o klasickém koriandru včetně koření z něj ani nemluvě? Woohoo. Limetkové listy, limetky samotné, zázvor jsem ale bohužel ještě nedala... Nebojte se do kari použít klasickou českou zeleninu. Když ji nerozvaříte, dočkáte se plné chuti.


#lilek 2 kusy

#mrkev 2 kusy

#papriky 2 kusy

#cuketa menší 1 kus

#rajčata 4 kusy

#karipasta zelená 2 lžíce kupovaná nebo 4 lžíce domácí podle tohoto receptu.

Kupované musíte dát daleko méně, protože je hodně slaná.


#limetka šťáva z poloviny

Může být i domácí. Stačí hrst strouhaného kokosu zalít teplou vodou a důkladně rozmixovat a pak scedit.

#česnek 4 stroužky

#zázvor 4 lžíce nasekaného

#kokosovýolej 1 vrchovatá lžíce

#cukr 1 lžíce

sůl


Všechnu zeleninu si nakrájejte na kousky, z limetky vymačkejte šťávu, česnek a zázvor nasekejte na maličké kousíčky. V hluboké pánvi rozpalte kokosový olej a dejte na něj restovat česnek a zázvor. Za minutku přidejte i zelenou kari pastu a za další minutku zalijte polovinou kokosového mléka. Přidejte mrkev a nechte pobublávat asi 3 minuty. Pak přidejte i lilek a po dalších pár minutách ostatní zeleninu. Přilijte zbytek mléka a přiveďte k varu. Dochuťte limetkovou šťávou, cukrem a osolte. Ještě chvilku vařte. Zelenina by měla zůstat na skus. Rozvařené kari není takový požitek, proto si na to dejte pozor.


Servírujte s jasmínovou rýží nebo rýží basmati a posypané čerstvými bylinkami. Použijte #koriandr a/nebo #thajskábazalka a/nebo #vietnamskýkoriandr.

 

Ve svých receptech se snažím používat co nejvíce biopotravin. Pokud to jde, nakupuji bez obalu. Přestože mám ve svém okolí několik biofarem, zahrad a obchůdků, které se snažím podporovat, nakupuji i v supermarketech. Někdy je z toho všeho pěkný konflikt v hlavě. Co je bio, je často balené. Co je lokální, nemusí být bio. Čerstvé bio je někdy v lepší kvalitě v supermarketech. A tak dále... Jak to řeším?


Hodně zeleniny a ovoce si vypěstuji sama, dostanu od rodiny či známých, následně zpracuji, zavařím, zamrazím nebo usuším. Na tom docela dost ujíždím a baví mě to.

bottom of page