top of page

Ostružinový džem s rumem

Množství na 8 skleniček o objemu 280 ml


Už i ostružiny v rohu naší zahrady začaly plodit natolik, že kromě zobání zbyde i na džem. Lákalo mě ostřejší chuť ostružin doplnit nějakým výrazným rumem a tak jsem sáhla po Arcane z ostrova Mauricius. Džem chutná vážně fantasticky.


Na co ho použít? Na pohankové nebo banánové palačinky? Na vafle nebo si je přidejte do krupicové kaše či jogurtu.


Ostružinový džem jsem připravila s pektinem z citrusů, který už je běžně k dostání ve zdravých výživách nebo bezobalových prodejnách.


PS: Jedinou vadou na kráse dnešního zavařování byla záměna pektinu za prášek do pečiva u první várky :-))) Pěkně to nakypělo!



#voda 100 ml

#cukr 300 - 500 g

Množství cukru si určíte sami podle sladkosti ovoce a podle vašich preferencí. Je to dost ošemetná záležitost. Proto džem při vaření ochutnávejte a cukr přidávejte postupně.

#pektin 12 g

#rum s výrazným aroma 100 g

Já použila Arcane.



Dejte si malý porcelánový talířek do lednice.


Ostružiny dejte do velkého hrnce, podlijte vodou a přiveďte k varu. Stáhněte plamen a míchejte, dokud ovoce nepustí šťávu. Asi po 2 minutách ostružiny rozmixujte a přidejte pektin rozmíchaný ve 2 lžících cukru. Přiveďte k varu a vařte 1 minutu. Pak do hrnce nasypejte cukr a vařte dalších 5 minut. Odstavte a přidejte lžičku kyseliny citrónové a rum a důkladně rozmíchejte.


Nyní zkuste lžíci džemu rozetřít po studeném talířku a uvidíte, jak moc bude hustý. Pokud se vám hustota nezdá, můžete ještě chvíli džem povařit. Už ale opravdu jen pár minutek.


Horký džem plňte do čistých vyvařených skleniček a ihned zavíčkujte.


Džem ještě zavařuji. Jak? Jednoduše v myčce nebo troubě. Mrkněte na tento článek.


Na závěr historka, jak jsem se k rumu dostala: V bistru Karlštejn 34 s námi spolupracuje Kryštof Hordina z Warehouse #1, který pro nás uspořádal ochutnávku rumů z celého světa. Na ní mě překvapilo, jak ohromné rozdíly v chutích jednotlivých rumů mohou být. Když jsem ochutnával tenhle, přesně jsem věděla, že díky výraznému aroma bude skvělý do nějakého receptu. Dnes se to potvrdilo.



 




bottom of page