top of page

Bramborové burgerové houstičky

12 menších houstiček nebo 8 velkých


Burgery už jsem dělala mockrát a vždycky jsem slavila veliký úspěch. Věřím, že velkou zásluhu na tom měly právě tyhle houstičky. Trochu jsem si upravila několik receptů, aby naší rodině chutnaly a tady je výsledek.


A co do nich?


Třeba tenhle fazolový burger?

Nebo snad tenhle z červené řepy?

Určitě si pochutnáte i na tomhle s shiitake a chilli omáčkou!


K tomu budete potřebovat umět domácí majonézu.

Pokud vám ještě zbyla cuketa z léta, tak si ji naložte v oleji. Na burgery je skvělá!

A nesmím zapomenout na návod na kimči!

#špaldovámouka celozrnná jemně mletá 140 g

#špaldovámouka hladká 260 g

nebo

#špaldovámouka hladká 400 g

Záleží, jak moc celozrnnou variantu chcete a na co jste zvyklí.

#vejce 1 kus

#droždí instantní 6 g

#mléko 180 g

#cukr lžička

#máslo 40 g

#brambory 110 g

#sůl 2 lžičky


#vejce 1 kus na potření

#sezam 2 lžíce

#slunečnicovýolej na vymazání mísy na kynutí



Máslo vyndejte z lednice a nechte změknout. Bramboru/y oloupejte, nakrájejte a dejte v osolené vodě vařit.


Mezitím smíchejte droždí s teplým mlékem, cukrem a lžící mouky a dejte na teplé místo vzejít kvásek. V míse pak smíchejte obě mouky přidejte změklé máslo. Prsty ho do mouky rozdrobte tak, že nepoznáte, že tam bylo :-) tedy důkladně. Uvařené brambory rozmačkejte a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.


Všechny suroviny pak smíchejte dohromady a buď v robotu nebo ručně vypracujte hladké a vláčné těsto. Větší mísu vymažte oleje a přendejte do ní těsto. Přikryjte a dejte na teplé místo kynout. Třeba na plotýnku, na které se vařily brambory a je ještě teplá. Po půlhodině ho přeložte. Dělám to tak, že si naolejuji ruce, těsto vytáhnu, přeložím a položím zpět do mísy. Nechce ještě dokynout.


Těsto vyklopte na pomoučněný vál, rozdělte ho na 12/8 dílů a vytvarujte bochánky. Dělám to tak, že těsto zaroluji oběma směry a pak ho chvíli ohrnuji směrem dovnitř. Nakonec bochánek vytočím jakoby na hrnčířském kruhu ;-) Snad je to srozumitelné. Takhle mi houstičky vyšly vždycky nejlépe. Dejte je na plech vystlaným pečící fólií či papírem a nechte ještě dokynout.


Zapněte troubu na 210 °C.


Pak potřete rozšlehaným vajíčkem, posypte sezamem a dejte péci na 12 minut.


Po upečení je nechte vychladnout na mřížce.




Dočetli jste až sem?

Líbil se vám článek?

Pomohl vám?


Můžete mě podpořit tím, že za něj zaplatíte. Částka je volitelná.


Stačí načíst tento kód pro platbu v mobilním bankovnictví.


Děkuji



 

Líbí se vám moje recepty, ale netroufnete si na ně sami? Chtěli byste se je se mnou naučit? Třeba i s vašimi přáteli? Napište mi na zuzana.citkova@gmail.com a vymyslíme kurz šitý přímo na míru vám. Nebo se mrkněte na aktuální nabídku kurzů vaření.


Ve svých receptech se snažím používat co nejvíce biopotravin. Pokud to jde, nakupuji bez obalu. Přestože mám ve svém okolí několik biofarem, zahrad a obchůdků, které se snažím podporovat, nakupuji i v supermarketech. Někdy je z toho všeho pěkný konflikt v hlavě. Co je bio, je často balené. Co je lokální, nemusí být bio. Čerstvé bio je někdy v lepší kvalitě v supermarketech. A tak dále... Jak to řeším?


Hodně zeleniny a ovoce si vypěstuji sama, dostanu od rodiny či známých, následně zpracuji, zavařím, zamrazím nebo usuším. Na tom docela dost ujíždím a baví mě to.


Sledujte mě na sociálních sítích, ať vám nic neunikne. Jsem na FACEBOOKU i INSTAGRAMU.

bottom of page